magyar angol német

<<<< vissza

Megújult a Doni Emlékkápolna

A megjelenés dátuma: 2011.10.29
Az Európai Unió és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében nyújtott mintegy nyolc millió forintos támogatás, valamint széleskörű összefogás eredményeként megújult az 1943-as doni katasztrófa hőseinek és áldozatainak emléket állító Doni Emlékkápolna és környezete.

A kápolna felújítását és környezetének rendezését – egy júniusban aláírt együttműködési megállapodás keretein belül - a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Székesfehérvári Egyházmegye, a Vadex Mezőföldi Erdő-és Vadgazdálkodási Zrt., a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága, valamint a székesfehérvári és pákozdi önkormányzat végezték el. A vidéki örökség megőrzése érdekében kiírt pályázati lehetőséggel élve kijavították a kápolna tetőszerkezetét és lemezburkolatát, kiépítették a vízelvezető – rendszert, rendbe hozták és parkosították a kápolna környékét, s padokat helyeztek el a látogatóknak.
A hely szakrális jellegét hangsúlyozza a napenergiával működő, alkonyattól életre kelő díszkivilágítás.
Tájékoztató táblákat is kihelyeztek, mellyel megteremtették a lehetőséget arra, hogy a látogatók több nyelven is megismerhessék a doni katasztrófa körülményeit, a magyar honvédek hősies helytállását.

A széleskörű összefogással megvalósuló, méltó felújítást november 2-án 17.30-kor emlékünnepséggel avatják fel, melyet követően Spányi Antal megyés püspök celebrál emlékmisét.

Az ünnepségen valamint a szentmisén készült képeket az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg: GALÉRIA