magyar angol német

<<<< vissza

Végzetes Don kanyar - emlékezés a 2. Magyar Hadsereg tragédiájára

A megjelenés dátuma: 2012.01.16
2012. január 12.
http://www.szekesfehervar.hu

1943. január 12-én, illetve 14-én érte el a végzet a 2. Magyar Hadsereget, amikor az urivi és scsucsjei hídfőkből kiinduló nagy erejű szovjet támadás két helyen áttörte az arcvonalat, majd szétszakította a magyar haderőt. A magyar hadsereg az egyenlőtlen küzdelemben 1943. január 12. és február 9. között a Don-kanyarban megsemmisült. Csütörtökön délután előadással egybekötött megemlékezést tartottak a doni hősök tiszteletére a Szent István Művelődési Házban.

A megemlékezést a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, Székesfehérvár Önkormányzata, a pákozdi Nemzeti Katonai Emlékpark, a Háborús Emlékhelyeket Gondozók Társasága és a Magyar Királyi "Szent István" 3. Honvéd Gyalogezred Hagyományőrző Egyesület rendezte.


A város polgármestere dr. Cser-Palkovics András az előadás előtt osztotta meg gondolatait a doni tragédiáról. Mint mondta minden hősre, aki a nemzet szabadságáért életét áldozta emlékeznünk kell. Akkor tudunk azonban méltón emlékezni, ha a fiatalokkal az iskolában a történelem oktatás, a XX. század magyar történelmét a mainál sokkal jobban megismerteti. Hangsúlyozta, hogy aki nem érti a 19-20 századi magyar történelmet nem érti meg a 21 század mai történéseit. "Fontos persze, hogy megismerjék a fiatalok Mezopotámia történetét, de azt hiszem sokkal fontosabb, hogy 20. században mi történt a magyar nemzettel."
 
A kora esti órákban Pákozdon a Nemzeti Katonai Emlékhely Doni Kápolnájánál folytatódott a megemlékezés, ahol a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség szervezésében tartottak központi megemlékezést. Immár 18. alkalommal került sor emléktűz gyújtására a doni áldozatok emlékére a pákozdi Mészeg-hegyen álló emlékkápolnánál. Az idei megemlékezésen Tari István délvidéki költő mondott ünnepi beszédet. Kitért a II. világháború szörnyűségeire és felidézte a délvidéki magyarokat sújtó 1944-es vérengzést. Beszédében elítélte a tavalyi évben a szerb parlament által meghozott, a magyarságot a kollektív bűnösség elve alapján diszkrimináló törvényeket.
A megemlékezés végén a Don-kanyarnál elesett Ismeretlen Katona sírjánál közös koszorút helyezett el Huszár János dandártábornok, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese, Vargha Tamás a Megyei Közgyűlés elnöke és Róth Péter alpolgármester. 

Az esemény meghívója (kattintson a nagyobb felbontásért):