magyar angol német

<<<< vissza

Katonai kerékpározás megjelenítése a Bringa Expo - 2012 kiállításon

A megjelenés dátuma: 2012.03.08
Az Utazás Kiállításhoz kapcsolódóan megrendezett Bringa Expo kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy az új kétkerekű csodák mellett a látogatók a történelmi múltba is bepillanthassanak. A Katonai Emlékpark Pákozd kötelességének érezte ezt, élt is ezzel a lehetőséggel és méltó módon állított emléket a hadtörténelmünk speciális csapatnemének, a kerékpáros katonáknak.

A talán kevéssé ismert csapatnem hazai története az Osztrák-Magyar Monarchia időszakára nyúlik vissza, amikor az 1890-es évek derekán – kísérleti jelleggel – bevezették a kerékpáros katonai képességeket. A kerékpáros alakulatok a későbbiekben – a két világháborúban – nagy számban kerekeztek a hadszíntereken. A kerékpáros katonák esetenként komoly sportteljesítménynek is beillő távolságok leküzdésével érkeztek meg a hadba vetésük helyszíneire. A II. világháború után átszervezték, felszámolták ezeket az alakulatokat és eltűnt ez a speciális képesség és csapatnem a hadrendből.

Annak érdekében, hogy az emlékezetből ne tűnjön el, a Katonai Emlékpark – kihasználva a Velencei-tavat körbefutó kerékpárút közelségét – őrzi a kerékpáros katonák emlékét, és otthonává kíván válni a napjainkban nyeregbe pattanó katonáknak is. Az év során számos tömegsportrendezvény helyszíne és közreműködője lesz az Emlékpark, de nem csak ekkor, hanem szinte az év minden napján szeretettel várjuk a kerékpáros látogatókat is!