magyar angol német

<<<< vissza

Nemzeti Emlékhelyként nyílt meg a Katonai Emlékpark kapuja 2012-ben

A megjelenés dátuma: 2012.03.13

Március 10-én, szombaton verőfényes tavaszi napon ünnepélyes keretek között nyitottuk meg a Katonai Emlékpark kapuit. A 2012-es esztendő, már a harmadik évünk. Ez akár már rutinszerűnek is tűnhet, pedig egyáltalán nem nevezhető annak, hiszen ez az év már az indulás pillanatában is jelentősen más, mint a korábbiak, ugyanis a parlamenti törvényalkotás eredményeként az Emlékpark január 1-től Nemzeti Emlékhely. Ugyancsak újdonságot jelentenek a folyamatos fejlesztések, a tartalmi elemek bővítései, az állandó fejlődési, megújulási igényünk. Az évad megnyitása alkalmából rendezett programunkon e gondolatokat hangsúlyozta Dr. Cser-Palkovics András úr, országgyűlési képviselő, Székesfehérvár polgármestere, az Emlékparkot programokkal megtöltő HTBK Székesfehérvári Szervezet elnöke is. Ugyancsak ezt erősítette meg Takács János úr is, aki Pákozd polgármestereként még további kiemelkedő feladatnak tartja, hogy az Emlékpark az ifjúság hazafias-honvédelmi nevelésének központi helyszínévé váljon. Ennek érdekében egyre meghatározóbbá válik a KEMPP által kidolgozott pedagógiai módszertani program, a „Hazafiság Iskolája”. Ez a törekvés nem lehetne sikeres a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága és a székesfehérvári katonai alakulatok aktív közreműködése nélkül. Ennek fontosságát mi sem bizonyítja jobban, hogy a megnyitót személyes részvételével tisztelte meg Domján László vezérőrnagy úr, az MH ÖHP parancsnoka is, aki a „Mi a NATO” című könyv bemutatója során beszélt napjaink katonai feladatairól, a szövetségi kötelezettségeinkről és nemzetközi együttműködési eredményeinkről. Hangsúlyozta, hogy a műveleti területeken történő helytállás mellett az is fontos, hogy arról a hazai közvélemény is reális képet kapjon, s ebben is fontos szerepe van a Katonai Emlékparknak, a békefenntartókról szóló kiállításainak.

Az évadnyitó egyben az együttműködés szép példája is volt, mert a Honvéd Kulturális Egyesület Dunántúli Képzőművészeti Csoportja egy szép festménykiállítással tisztelgett a Katonai Emlékpark és annak Nemzeti Emlékhellyé válása előtt. A kiállítás megnyitóján Várkonyi Gábor nyugállományú alezredes, festő, a csoport vezetője az „Örök tisztelet” című, a Magyar Békefenntartók Emlékművét ábrázoló festményének ajándékozásával gazdagította a Katonai Emlékparkot.

A megnyitó zárásaként a vendégek egy részletes tárlatvezetés során ismerkedhettek meg az Emlékparkkal és a végrehajtott fejlesztésekkel, valamint tájékoztatást kaptak a tervekről is, mert, ahogy azt Dr. Görög István ügyvezető fogalmazta meg: nehéz év előtt állunk, de határozott terveink vannak a további fejlődésre, hiszen a szándékunk, küldetésünk továbbra is kiemelkedő fontosságú, s most már a név is kötelez.