magyar angol német

<<<< vissza

Márciusi ifjak emlékére

A megjelenés dátuma: 2012.03.17

Március 15-én, a Forradalom és Szabadságharc ünnepén minden magyar település ünnepel, de van néhány helyszín, amely e dicső eseményhez kötődve különleges figyelmet kap. A Nemzeti Múzeum lépcsője, vagy a Pilvax Kávéház mellett a Szabadságharc egyik kiemelkedő helyszíne, Pákozd neve is nyomatékosabban és szebben cseng ilyenkor. Ebben az évben is sokan választották a Mészeg-hegyet, a Katonai Emlékparkot az ünnepi megemlékezésük helyszínéül, és nagyon sokan jöttek azért, hogy méltó helyen töltődhessenek fel az ünnep érzésével, hangulatával.

Március 14-én több mint 600 gyermek és sok felnőtt látogatta meg az
Emlékparkot, hogy itt ünnepeljen, történelmi környezetben adózzon a történelmet formáló elődeinknek. Voltak, akik a kiállításokat tekintették meg és érdeklődve figyelték mások ünnepi megemlékezéseit, de többen voltak olyanok, akik magas színvonalú, tartalmas műsorokkal, programelemekkel készültek. A dabassári II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola hadtörténelmi szakkörének tagjai – Dr. Szabó József János hadtörténész vezetésével – korabeli ruhákban és fegyverekkel mutatták be a gyalogos hadviselés egyes elemeit, élethűen elevenítették meg a szabadságharc gyermek- és felnőtt katonáinak küzdelmeit. A Fehérvári Huszárok ruha-és fegyverbemutatója, valamint a Zsongó Bárka Egyesület kézműves foglalkozása tette teljesebbé az Emlékpark programkínálatát. A pázmándi Kempelen Farkas Tagiskola és a székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola diákjai színvonalas műsort mutattak be az Obeliszk tövében, megteremtve ezzel a koszorúzás ünnepi hangulatát. A Forradalom és Szabadságharc emlékére elhelyezett koszorúk egy-egy intézmény, település, tanintézmény közösségének tiszteletét közvetítik, de emellett az emlékpontok mellé leszúrt, saját kézzel készített kis papírzászlócskák, kokárdák és nemzetiszínű forgók sokasága azt mutatja, hogy a hozzánk látogatók már napokkal korábban készültek az ünnepre, szívükben már ott lángolt a nemzeti ünnepünk gondolata, a hősök tisztelete.

A Katonai Emlékpark annak érdekében, hogy ismét méltó helyszíne tudjon lenni a megemlékezéseknek, a családi, baráti, iskolai és munkahelyi közösségek ünneplésének, a Leader program keretében pályázatot nyújtott be a rendezvény megvalósítására.