magyar angol német

<<<< vissza

Lövészárokba nem süt be a nap

A megjelenés dátuma: 2012.04.14

Helyzetjelentés: 2012. április 14., Pákozd – borongós időjárás, lelkes hagyományőrzők, szórványos eső, látványos program, szállingózó közönség, színvonalas program.

A Katonai Emlékpark valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete illetve a Székesfehérvár Helyőrségtörténeti Emlékgyűjtemény közös programja az „Élő történelem”, melynek keretében a mai napok a lövészárokharcok és a katonák lövészárkokban töltött mindennapjait elevenítette meg.

A szervezők munkáját, a program élményszerűvé és szemléletessé tételét segítették a Magyar Tartalékosok Szövetség tagjai, a füzéri Magyar Királyi 10. Honvéd Határvadász Hagyományőrző Zászlóalj, valamint a Magyar Királyi Szent István 3. Honvéd Gyalogezred hagyományőrzői, akik korhű ruházatban, felszereléssel és fegyverzettel mutatták be az egykori árokharc jellemzőit. A programot Soós Péter százados, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum osztályvezetője, fegyvertörténeti szakértő – Király géppisztolyról szóló – bemutatója, valamint korabeli fotózás tette színesebbé. Az alaki és fegyverfogási gyakorlások, 82 mm-es aknavető kiképzési foglalkozás, 15M 7.5 cm-es Skoda hegyiágyú kezelési bemutató nagy tetszést aratott a látogatók körében, bár a látogatók száma az esőcseppek számával fordított arányban állt. Az „Élő történelem”, a hagyományőrző program célja teljesült, a látogatóknak elérhető közelségbe hozta a történelmünk egy fontos időszakát, bemutatta annak érdekességeit, szemléletesen és élményszerűen tárta elénk a korszak katonáinak mindennapjait, küzdelmeit. Ahogy a háborúkban, úgy a mai program során sem élvezhették a katonák a napsütést, de reméljük, hogy aki ellátogatott a Katonai Emlékpark programjára, az élményekkel és ismeretekkel gazdagodva távozott, s az átázott ruha pedig hamar megszáradt.