magyar angol német

<<<< vissza

Egy tudósítás nem is elég

A megjelenés dátuma: 2012.05.11

2012. május 9-én – az Európai Béke Napja alkalmából – annyi esemény történt Pákozdon, a Katonai Emlékparkban, hogy azt összefoglalni egy tudósításban szinte nem is lehet, de azért megpróbáljuk.

A „Hazafiság Iskolája” elnevezésű pedagógiai módszertani program keretében egy újabb iskola, a székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI 350 tanulója vett részt az egész napos rendezvényen. A diákok forgószínpadszerűen kialakított – gyakorlati feladatokat és elméleti ismereteket is tartalmazó - 15 foglalkozási helyen, élményszerű formában ismerkedhettek meg a honvédelemmel és annak elemeivel, a hadtörténelmünk jelentős eseményeivel, a katonai tevékenységgel. Az időjárás által is támogatott tartalmas program segítette az iskolai tanulás hatékonysárgának növelését, a közösségek erősödését, az iskolapadban tanultak testközeli és látványos kiegészítését és önfeledt mosolyt csalt a gyermekarcokra.

10 órakor – ünnepélyes keretek között – egy új kiállítással gazdagodott az Emlékpark, melyet egy nagyszerű ember önzetlensége tett lehetővé. Mostantól Rohonczy Károly Róbert, nyugdíjas építészmérnök diorámái jelenítik meg a KEMPP-ben a II. világháborút. A 70 éve történt világégés egyes pillanatai kisebb – nagyobb diorámákban megformázva hozzák közelebb az akkori eseményeket, melynek fontosságát akkor érezzük a legjobban, ha belegondolunk abba, hogy a BÉKE csak akkor jelent valamit, ha tudjuk, hogy mit jelent annak a hiánya. Akkor tudjuk igazán értékelni a békét, ha átérezzük a háború borzalmait, ehhez pedig ismerni kell az akkori eseményeket. Ehhez nyújt nagy segítséget Rohonczy úr adománya, mellyel az általa készített diorámákat a Katonai Emlékparknak ajándékozta, azzal a céllal, hogy azt minél többen láthassák. Május 9-én már több száz diák csodálhatta meg a miniatürizált világot. Köszönjük Robi bácsi!

Ugyancsak aznap egy másik idős úr is gazdagította a programjaink sorát. Damó Elemér II. világháborús veterán, nyugállományú ezredes élménybeszámolóját hallgathatták meg a jelenlévők. Kora délután a diákok, később pedig a felnőttek élhették át egy szemtanú, egy résztvevő szemszögéből, élvezetes előadás keretében a világháború eseményeit. Elemér bácsi közvetlen stílusa, élvezetes, meseszerűen szőtt gondolatai és ezzel együtt a tényszerűsége és hitelessége maradandó élményt és emléket biztosított a hallgatóságnak.

14.00-kor az Európai Béke Napja hivatalos ünnepségére került sor az Emlékpark II. világháborús emlékművénél. A szobor katonaalakjai a történelmi múltat idézték, a résztvevő katonák a – Szabó István dandártábornok úr vezetésével – a jelent, a több száz diák pedig a jövőt képviselte az ünnepségen.

Az emlékműnél elhelyezett koszorúk a virágai majd elhervadnak, de a béke iránti vágy nem lankadhat, nem halványulhat. Ezért volt nagyon fontos a május 9-i programsorozat a Katonai Emlékparkban.