magyar angol német

<<<< vissza

Emlékmű felállításának terve a Békefenntartók Találkozóján

A megjelenés dátuma: 2012.05.29

A békefenntartás magyar története során több mint tízezer fő szolgált már katonai, rendőri, VÁM és pénzügyőri misszióban, valahol a világ békétlen pontján. Őket invitálta május 26-án délelőtt 10 órára egy, a hivatalos megemlékezést megelőző találkozóra a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete és a Katonai Emlékpark Nemzeti Emlékhely.

A találkozón résztvevők előadást hallhattak Dr. Boda József rendőr dandártábornok úrtól az 1993-évi kambodzsai rendőri misszióról, megtekintették a 2011-ben készült „Fordulópont” című videó filmet a misszióban részt vettek tapasztalatairól.

Topor István ezredes úr átfogóan a Magyar Honvédség jelenlegi békemisszióiról, Lippai Péter ezredes úr pedig az afganisztáni szerepvállalásról szólt. Mindketten személyes tapasztalataikkal és élményeikkel tették élményszerűbbé és teljesebbé a magyar katonák nemzetközi szerepvállalásáról szóló tájékoztatójukat.

Prof. Dr. Padányi József dandártábornok úr, a DELO Nemzetközi Humanitárius Katonai Lovagrend nagymestere beszámolt az egyesület tevékenységéről és egy felhívást kezdeményezett azzal a céllal, hogy kerüljön felállításra egy emlékmű a békefenntartók hozzátartozói áldozatvállalásának megjelenítésére. A javaslat megvalósítását Majzik Mária Magyar Örökség Díjas szobrászművész vállalta el, aki, a békefenntartók közadakozása esetén anyag és kivitelezési költségen készíti el a műalkotást.

A találkozón megjelentek a Szlovák Békefenntartók Bajtársi Közössége képviselői és a Finn Veterán Szövetség elnök asszonya is.