magyar angol német

<<<< vissza

A Katonai Emlékparkban váltak magyar állampolgárrá

A megjelenés dátuma: 2012.06.16

Gyergyószentmiklósról és a Gyergyói-medence más településeiről érkeztek azok a családok, akik a Katonai Emlékparkot választották az állampolgári fogadalmuk ünnepélyes helyszínéül. A Nemzeti Emlékhely ezzel a rendezvényével is bizonyította, hogy valóban nemzeti, hiszen az itt bemutatott történelem, hadtörténelem túlmutat a jelenlegi határokon és az egységes nemzeti múltat jeleníti meg.
A gyergyógyiak az állampolgársági esküjüket Takács János úr, Pákozd község polgármestere előtt tették le, majd Fodor Lajos úr, a Honvédelmi Minisztérium Közigazgatási Államtitkára az ünnepi beszédében köszöntötte Őket.

A most állampolgári esküt tettek nevében, Virág Zsolt úr mondott köszönetet és fogalmazta meg a szívbemarkoló gondolatait, melyeket azzal is kiegészített, hogy jó székely szokás szerint nem jöttek üres kézzel, hanem tiszteletük, hálájuk és barátságuk jeleként egy székely kaput adományoznak a velük szorosan együttműködő Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének, azzal a céllal, hogy az itt, a pákozdi emlékparkban kerüljön felállításra.

A csodálatosan kifaragott székely kaput - melyet Jákob János dandártábornok úr, protestáns tábori lelkész áldott meg - Dr. Cser-Palkovics András úr, országgyűlési képviselő, Székesfehérvár polgármestere, a civil szervezet elnöke vette át. Elnök úr a köszönő gondolatai - melyben megígérte, hogy gondos és felelősségteljes gazdái leszünk ennek a szép ajándéknak - egybecsengtek a székely kapura faragott gondolattal: „Isten után legszebb és legszentebb név a Honvéd nevezet”