magyar angol német

<<<< vissza

Világrekord légifotó a Katonai Emlékparkról

A megjelenés dátuma: 2013.01.11

A Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete és az Interspect kutatócsoport bemutatja a világ legnagyobb részletességű légitérképét. A minden eddigi repülőgépről és műholdról készített felvételnél nagyobb felbontású képen az épületek, a fák és az emberek részletességét látva tényleg egy tudományos fantasztikus filmben érezheti magát a szemlélő. A bemutatásra kerülő eljárás hatalmas áttörésnek tekinthető a földmegfigyelési, térképészeti felvételek szempontjából.

A magyar világrekord negyvenszeresen előzi meg a kémműholdak felvételeit és háromszázszorosan szárnyalja túl a legjobb földmegfigyelő szatellitek felbontását. Az új felvétel négyszer nagyobb felbontású a korábbi repülőgépről fényképezett rekordernél. A korábbi rekordhoz hasonlóan többtucat légifelvételből összeállított egységes, koordinátázott képet fel sem lehetne tenni teljes méretében a népszerű GoogleEarth szolgáltatásra, hiszen annak algoritmusa csupán 23 nagyítási szintet tud kezelni, ez a felvétel viszont a Google-rendszer felbontás értelmezése szerinti 25. nagyítási szintnek felel meg. A GoogleEarth-ra feltöltött legrészletesebb felvétel nagyjából ötször kisebb felbontású (a 10°54'13.66" N 19°56'06.15" E koordinátákon látható légifotóról van szó).

A világrekorder légifotó-térképen (ortofotón) szereplők beleegyeztek a fényképezésbe, hiszen előre lehetett számítani az arcok felismerhetőségére. A készítők ezzel kapcsolatban előzetes kísérleteket is végeztek. A hihetetlen felbontású légifelvétel elkészítését sokéves kutatómunka, saját szenzorok és speciális légifényképezési eljárás kidolgozása tette lehetővé. A lelkes csapat 2006-óta foglalkozik egy ilyen nagyfelbontású felvétel elkészítésének ötletével. Rengeteg akadályt leküzdve, a világon először értek el nagysebességgel haladó repülőgépről fél cm-nél is részletesebb (szubpixeles) fotómozaikot. A felvételeket általában környezetvédelmi vizsgálatokra használják.

A légifénykép felvétel a Katonai Emlékparkot – Nemzeti Emlékhelyet ábrázolja. A felvétel attraktivitása jól hangsúlyozza a parkot létrehozó és fejlesztő Honvédség és Társadalom Baráti Kör célkitűzését, amely a honvédelem eszmeisége fontosságát hangsúlyozza. A felvétel jól adja vissza a hazánk egyik legszebb táján elhelyezkedő park rendezettségét, a látogató iskola közel 200 fő diákjának fegyelmezett tevékenységét.

A légifotó kulisszatitkait és részleteit 2012. január 12-én, 13.00 órakor
Bakó Gábor, az Interspect Kft. ügyvezető igazgatója mutatja be a Katoni Emlékpark múzeumkávézója mellett található teremben.

A teljes felvételt a weboldalunkról elérhető interaktív weblapon lehet megtekinteni!