magyar angol német

<<<< vissza

Évadnyitó a Nemzeti Emlékhelyen

A megjelenés dátuma: 2013.03.13

Szinte langyos de borongós idő volt a szombati napon. A Katonai Emlékparkba talán ennek is köszönhetően sokan kirándultak. A park kezdeményezése, hogy a 2010. márciusi avatásra emlékezve március második szombatján ünnepli „szülinapját”, így volt ez idén is. Rohonczi István szobrászművész kiállításának megnyitójával és a Halesz-park 1848-as emlékművétől induló történelmi emlékfutás résztvevőinek köszöntésével nyitotta meg kapuit, valamint 2013. évi szezonját a Katonai Emlékpark Pákozd.

A megnyitón köszöntőt mondott Takács János, Pákozd Község polgármestere. Az idei év törekvéseiről, feladatairól és programjairól Dr. Görög István ügyvezető tájékoztatta a résztvevőket. Kiemelte, hogy a 165. évforduló jegyében szerveződő ünnepi rendezvényekre nagyon készülnek, remélve, hogy a látogatók is elégedettek lesznek. Pálinkás Imre költő a Dunaújváros című újság főszerkesztője mutatta be és méltatta Rohonczi István ROHO munkásságát. A szobrászművész ezúttal a modern formavilágba vezeti be azt aki ellátogat a kiállításra, ahol a faszobrokon túl több nagyméretű festményében is gyönyörködhetünk.

A megnyitót követően a célba ért futókat Pleizer Lajos a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke fogadta és köszöntötte. A futók a rajt előtt virágot helyeztek el a Halesz-parki emlékmű talapzatánál, majd megálltak egy rövid tiszteletadásra a pákozdi 1848-as emlékműnél és a Doni kápolnánál is. Örömünkre a székesfehérvári futókhoz csatlakoztak a pákozdi Nemeskócsag Általános Iskola tanulói is – szüleik kíséretében.

A Történelmi Emlékfutás hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a Magyar Tartalékosok Fejér Megyei Szervezete, a HTBK és a Szondi Sportegyesület, tájékoztatott Vígh Márta MATASZ elnök., Ezzel a sporteseménnyel emlékeztek meg a Magyar Honvédség, valamint a pákozd-sukorói csata 165. évfordulójára, az első világháború befejezésének 95. évfordulójára, a 70 évvel ezelőtti doni katasztrófára, s legújabb kori nemzetközi békefenntartásban történő részvételünk 40. jubileumára.