magyar angol német

<<<< vissza

Melegség csak a lelkekben

A megjelenés dátuma: 2013.03.17

A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely számos – március 15. ünnepi érzéséhez kapcsolódó – programot készített elő, melyeket azonban módosított a rendkívüli időjárás. Módosította, de eltörölni nem tudta, hiszen nagyon sok óvodás és iskolás csoport vállalta a pákozdi kirándulást, még az elszomorító időjárás-előrejelzés ellenére is. Szerdán és csütörtökön is benépesült az Emlékpark, az 1848-as forradalomra és az azt követő szabadságharcra emlékezőkkel. Székesfehérvári óvodások éneke, és más gyermekcsoportok látogatása tette tartalmassá a Katonai Emlékpark márciusi ünnepét.

Az erős szél és hóesés sem tántorította el a dabasi Gyóni Géza és II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola hadtörténelem szakköreinek hagyományőrző fiataljait attól, hogy Dr. Szabó József János nyá. alezredes, hadtörténész konferálásával és irányításával egy 48-as hadtörténelmi bemutatót tartsanak az érdeklődők számára.

A csapatok stilizált egyenruhában, a gyalogosok szuronyos puskával, a nemzetőrök paraszt lándzsával sorakoztak fel a hóesésben. Mindhárom csapat (11 fő honvéd gyalogos, 11 fő osztrák gyalogos, 10 fő nemzetőr és 1 dobos) saját - korabeli zászlóról készített kicsinyített másolat - zászlóval foglalta el a helyét, majd fegyverfogásokat mutattak be, demonstrálva, hogy a korabeli harcászat alapvető eleme volt a fegyelmezett mozgás, amit vezényszóra hajtottak végre. A gyalogosrohamot követően a gyerekek eljátszottak egy többlépcsős kézitusát is. A bemutató során, valamint Dr. Szabó József János vetítéssel egybekötött előadásából a közönség sok érdekességet tudhatott meg a korszak hadviseléséről, fegyvereiről, valamint a híres eseményekről.

Az Emlékpark rendezvényei, az elhelyezett koszorúk, virágok, zászlócskák már a tavaszt és annak legszebb ünnepnapját idézték, sajnos ezt az időjárás nem akarta tudomásul venni.