magyar angol német

<<<< vissza

Kötelességünk emlékezni és emlékeztetni

A megjelenés dátuma: 2013.04.25
Emlékfutás a hősökért
Forrás
: honvedelem.hu

Hende Csaba honvédelmi miniszter fővédnökségével emlékfutást szerveztek a Don menti harcok befejeződésének 70. évfordulója alkalmából.


Az emlékfutásban résztvevők arra az egyedülálló dologra vállalkoztak, hogy a kaposvári Hősök templomától Voronyezsig futva, illetve túrázva felhívják a figyelmet Somogy megye és hazánk II. világháborús áldozataira: tisztelegnek azon katonák előtt, akik abban a tudatban vesztették életüket, hogy hazájukat védik. Az emléktúra résztvevői fejet hajtanak és koszorút helyeznek el az útvonal mentén lévő magyar katonai síroknál, emlékhelyeknél.

Az út első szakaszán a futók egy ünnepségen emlékeztek Pákozdon, a doni emlékműnél a múlt hőseire. Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy nekünk, az utókornak kötelességünk emlékezni és emlékeztetni, ahogy e kihívás résztvevői is egy testet és lelket próbáló, hihetetlen emberi teljesítménnyel teszik ezt.

Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök közös imája és áldása után a résztvevők néma koszorúzással és virággal emlékeztek a hősökre, és arra a hitre, amit ránk, az utókorra hagytak örökül. Ahogy érdeklődésünkre az egyik futó, Kovalik Zoltán főtörzsőrmester megfogalmazta, mindig emlékezni kell az elődeinkre, akik vérüket adták a hazáért. „Én is katona vagyok, erre tettem esküt”, mondta.