magyar angol német

<<<< vissza

Megkoronáztatott

A megjelenés dátuma: 2013.05.24

Lezárult a „Szent Korona védelmében” elnevezésű nemzetközi gyermekrajzpályázat. Lezárult, de nem fejeződött be. Nem fejeződött be, mert a nagy sikerre, a több mint 200 pályamunkára, a kimagasló érdeklődésre és színvonalas alkotásokra való tekintettel a szervezők vándorkiállítás és falinaptár formájában is be kívánják mutatni a pályázat eredményét. Másrészt pedig azért sem fejeződött be, mert azokban a fiatalokban, alkotócsoportokban, iskolai közösségekben tovább él a hadtörténelmi pályázat emléke, s a felkészülés és alkotás időszakában felkeltett történelmi érdeklődés hatása.

 

A HTBK Székesfehérvári Szervezete, a Krajczáros Alapítvány és a Katonai Emlékpark Pákozd által meghirdetett és lebonyolított pályázat a kiírás szerint nemzetközi, de a beküldött pályamunkákat látva a kezdeményezés nemzetivé nemesedett. Hazánk nyolc településéről, valamint több határon túli területről is szép számmal érkeztek alkotások.

 

Az ünnepélyes eredményhirdetés helyszíne is méltó volt a nagysikerű pályázathoz, ugyanis erre az alkalomra Székesfehérváron került felállításra egy 8 méter átmérőjű, 6 méter magas, fából készült korona, mely ideális helyszínt biztosított a pályázatra érkezett alkotásokból készült kiállításnak.

 

Az eredményhirdetés időpontja is különleges volt, hiszen Székesfehérvár ünnepi emlékévében, az akkor megnyitott Honvédelmi Hét keretében, illetve a fennállásának 75. évfordulóját épp akkor ünneplő Széna Téri Általános Iskolában került megrendezésre az eredményhirdetés, s az alkotásokat bemutató kiállítás ünnepélyes megnyitása.

 

A szervezők vendégül látták a pályázaton legeredményesebben szereplő tanintézmények diákjait és felkészítő tanáraikat. A meghívott nagyváradi, tatai és jáki diákok történelmi sétát tehettek Székesfehérvár belvárosában, valamint meglátogatták a Katonai Emlékparkot is.

A pályázat lezárult, de nem fejeződött be. A szervezők annyi erőt és lelkesedést kaptak az alkotó gyerekektől, valamint olyan szépek, tartalmasak és kifejezőek a gyermekrajzok, hogy itt nem lehet abbahagyni. Nem is fogjuk.