magyar angol német

<<<< vissza

Egy tartalmas nap

A megjelenés dátuma: 2013.09.23

2013. szeptember 20. kimagasló napként vonul be a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely történetébe. Az időjárás is megérezte, hogy valami nagy dolog van készülőben a Mészeg-hegyen, mert a csodás őszi napsütés reggeltől estig kitartott. Már a felkelő nap sugarai is szorgos kezekkel találkoztak, akik végső helyükre tették azt az egy méter átmérőjű bronz dombortérképet, mely a környéket mutatja be. Papp István ENSZ békefenntartó anyagi támogatásával készülhetett el Rohonczy István szobrászművész alkotása, mely vakok és gyengén látók számára is érzékelhetővé teszi a Velencei-hegység és a tó arányait.

Már kilenc óra előtt már benépesült a park, hiszen a székesfehérvári Hétvezér Általános Iskola négyszáz tanulója érkezett meg, s tizennyolc foglalkozási helyen kezdődött meg számukra a hadtörténelmi-katonai foglalkozások sora.

9 órakor megérkezett Dr. Hoffmann Rózsa asszony, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára, Dr. Cser-Palkovics András úr, Székesfehérvár MJV polgármestere, a Katonai Emlékpark kialakításában jelentős szerepet betöltő HTBK székesfehérvári elnöke, Takács János úr, Pákozd polgármestere, valamint Domján László vezérőrnagy úr, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, akik a Hazafiság Iskolája pedagógiai program harmadik tanévének ünnepélyes megnyitására érkeztek. A 2011 szeptemberében elindított pedagógiai program első két tanéve alatt 28 tanintézmény több mint 6000 diákja járt már Pákozdon, s ez egyszerre jelent eredményt, lehetőséget, de egyben felelősséget is.

Az ünnepélyes tanévnyitó Domján László vezérőrnagy úr katonás köszönésével, s a felsorakozott diákok harsány válaszával vette kezdetét, majd Dr. Cser-Palkovics András úr köszöntő gondolataival folytatódott. Polgármester úr hangsúlyozta, hogy az elmúlt két év igazolta a kezdeményezés fontosságát és már számos székesfehérvári iskola részese volt ennek a programnak. A köszöntő gondolatok sorát Dr. Hoffmann Rózsa államtitkár asszony folytatta, aki kiemelte, hogy hálás azért, hogy jelen lehet ezen az eseményen, mely a hazaszeretet érzésének kialakításában, megerősítésében is fontos szerepet tölt be. Az ünnepség előtt megtekintette a Katonai Emlékparkokat és személyesen is meggyőződhetett arról, hogy a résztvevő diákok számára hasznos ismereteket és fontos élményeket, érzéseket közvetítenek a tematikusan kialakított foglalkozási helyek. Az ünnepség zárásaként – a Pákozd-sukorói csata 165. évfordulójához közeledve és annak emlékére – koszorút helyezett el az Obeliszknél.

Délután befejeződött a hétvezéres diákok programja és élményekkel telve hagyták el a parkot, de még találkozhattak azokkal a budapesti tanulókkal, akik osztálykirándulás keretében látogattak el a Katonai Emlékparkba.

A budapesti sportiskolások – megirigyelve a hétvezéres diákok gazdag programjait – a kiállítások megtekintése mellett maguk is örömmel próbálták ki az alaki mozzanatokat, a kézigránátdobást és a repeszálló-mellény felöltésének „súlyos” érzését, és úgy búcsúztak, hogy tavasszal visszatérnek.

S ekkor még nem ért véget a nap. Tessely Zoltán úr, Bicske város polgármestere, országgyűlési képviselő – Takács János és Dr. Görög István urak kíséretében – részletesen megismerkedett a Katonai Emlékparkkal.

Szeptember 20. tényleg egy nagyon szép és tartalmas nap volt a Katonai Emlékparkban.