magyar angol német

<<<< vissza

Megkezdődött a Honvédfesztivál - színes programokkal ünneplik a katonákat

A megjelenés dátuma: 2013.09.25

Forrás: szekesfehervar.hu

Szeptember 24-e és szeptember 29-e között rendezik meg a Honvédfesztivált, amelynek kulturális, szabadidős és szakmai programjai a katonacsaládokhoz, a fehérvári polgárokhoz és a turistákhoz egyaránt szólnak. A rendezvény legfontosabb programja a pákozdi csata 165. évfordulójának megünneplése lesz szeptember 29-én, vasárnap. A programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap és a Honvédelmi Minisztérium támogatásával valósul meg, a rendezvények látogatása ingyenes.

A Honvédfesztivál 2013 részletes programjairól ITT tájékozódhat!

Több éves hagyomány, hogy az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc dicső szeptemberi időszakának emléket állítva, az együttműködő szervezetek színvonalas programokkal készülnek a Honvédfesztivál megünneplésére. Az együttműködés eredményeként megvalósuló színvonalas rendezvények fontos szerepet játszanak a honvédelem össztársadalmi jellegének hangsúlyozásában, a honvédség mindennapi életének, törekvéseinek, faladatainak bemutatásában, a honvédség és társadalom kapcsolatrendszerének erősítésében, a közbizalom elmélyítésében és a társadalmi támogatottság erősítésében.

 

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője elmondta, hogy színes programokkal készültek a szervezők, így minden látogató számára emlékezetes lesz az idei Honvédfesztivál, amely erősíti a honvédség és a civil társadalom összetartozását. Vargha Tamás kiemelte, hogy a szeptember 28-29 közötti eseményekről az MTVA egész napos műsorfolyamában élő közvetítést sugároz.



Dr. Görög István, KEMPP ügyvezetõ igazgatója elmondta, hogy a rendezvény legfontosabb programja a pákozdi csata 165. évfordulójának megünneplése lesz szeptember 29-én, vasárnap. A csatát 80 lovas katona, 120 gyalogos katona és 12 ágyú segítségével elevenítik fel. Domján László vezérőrnagy kiemelte, hogy azzal a szándékkal szervezték meg az idei Honvédfesztivált, hogy átadják a honvédelem szellemiségét a fiatal korosztálynak. Emlékeztetett, hogy idén három évforduló is jelzi a magyar honvédség örökségét: 165 éves a magyar katonai hadihajózás és a szárazföldi haderő, míg a katonai repülés 75. évfordulóját is idén ünnepelték.

A Honvédfesztivál programjai szeptember 24-én kezdődnek, amikor Székesfehérvár és a székesfehérvári járás általános iskolái számára szerveznek honvédelmi csapatversenyt az István Király Általános Iskolában. „A Kész a csatára a sereg” elnevezésű hadtörténelmi, honvédelmi csapatversenyen a székesfehérvári általános iskolák tanulóifjúsága 4 fős csapatokkal vesz részt.

Szeptember 25-én „Az iskolarendszerű és azt kiegészítő hazafias és honvédelmi nevelés helyzete” címmel rendeznek konferenciát, melynek fő célkitűzése, hogy feltérképezze a fiatalok hazafias-honvédelmi neveléséhez kapcsolódó szándékokat, lehetőségeket, képességeket és az együttműködő szervezetek között erősítse a koordinációt és együttműködést. Az Árpád Szakképző Iskolában megrendezett konferencián előadást tart az MH 43. Híradó és Vezetéstámogató Ezred képviselője is, aki az alakulat honvédelmi nevelés tárgyában végzett tevékenységét mutatja be.

A Szárazföldi Haderőnem Napja alkalmából szeptember 26-án „A katonákért” címmel szakmai konferencia kerül megrendezésre az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Rendezvénytermében. A konferencia célja, hogy a meghívott előadók és a résztvevő szakemberek számára lehetőséget teremtsen a magyar gyalogos lövészkatona harci hatékonyságának átfogó megközelítésű fejlesztési lehetőségeinek megvitatására, illetve a mai helyzet, a jövő, valamint a további fejlesztés lehetséges irányaira.

Szeptember 27-én reggel 8 órától a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége által megrendezésre kerülő országos honvédelmi csapatversenyre 300 főt várnak a szervezők a Katonai Emlékpark és Velence Város térségébe. Középiskolák, felsőoktatási intézmények és katonai szervezetek csapatai mérik össze tudásukat, állóképességüket. A program a „Honvédelmi Kötelék” országos programnyitó rendezvénye is egyben.

Szeptember 28-án Csatatéri sokadalom és családi találkozó címmel szerveznek programot a Katonai Emlékparkban. A rendezvény célja, a honvédelem ügyét felvállaló és képviselő hivatásos és civil szervezetek és a társadalom közötti kapcsolat erősítése, valamint a pákozdi csata bemutatása.

A rendezvény legfontosabb programja a pákozdi csata 165. évfordulójának megünneplése lesz szeptember 29-én, vasárnap. Huszár és hagyományőrző katonai bemutatókkal, katanazenekarok muzsikájával, militaria és népművészeti vásárral és sok-sok színes programmal várják a vendégeket.