magyar angol német

<<<< vissza

Szent István viszi Gyergyószentmiklósra a fehérváriak üdvözletét

A megjelenés dátuma: 2013.10.02

Gyergyószentmiklós a történelmi határ egyik jelentős települése, ahol 1944. szeptember 7-én, 159 magyar katona halt hősi halált. A fiatal magyar katonák lemészárlásának emlékét, hosszú évtizedeken keresztül őrizték a helyiek, olyankor is, amikor ezt a politikai környezet tiltotta.

2009-ben – székesfehérvári kezdeményezésre – márványlap emlékmű került a gyergyói medence Gac-oldalába, s azóta évente közösen emlékeznek a helyszínen gyergyóiak és fehérváriak.

A két város közötti szoros történelmi és baráti kötelék újabb elemmel gazdagodott, hiszen fehérvári civil kezdeményezésre és összefogással egy Szent István szobor került adományozásra Gyergyószentmiklós városának. A közel két méteres, tölgyfából faragott szobrot, Horváth József fafaragó művész alkotta, s szeptember 29-én, a város polgárai nevében Dr. Cser-Palkovics András úr adta át Gyergyószentmiklós polgármesterének, Mezei János úrnak.

A szobor kiszállítási és felállítási költségeihez továbbra is várjuk egyének, közösségek támogatását, hozzájárulását, mellyel valóban teljesülhet a civil szándék, a gyergyói barátaink előtti tisztelgés, a fájó történelmi seb ápolásáért érzett hála és köszönet.