magyar angol német

<<<< vissza

A Pákozd-sukorói csata emléknapja

A megjelenés dátuma: 2013.10.02

1848. szeptember 29-én, a Pákozd-Pátka-Sukoró háromszög olyan esemény helyszíne volt, mely még így, 165 év távlatából is megdobogtatja a magyar szíveket.

A tartalmas nap eseményeinek összefoglalója előtt egy adósságot törlesztünk: MÓGA JÁNOS. Sajnálatos, hogy szinte valamennyi médiatudósításban megjelent az ellenséges sereg vezetőjének neve, de a magyar csapatokat győzelemre vezető hadvezér neve szinte sehol sem szerepel. Legalább mi, akik még szobrot is állítottunk Móga János altábornagynak, kezdjük úgy a tudósítást, hogy a Pákozd-sukorói csata hadvezére Móga János…..

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete által másfél évtizede életre keltett megemlékezések az elmúlt évekre egy nagyszabású, ismert és elismert programsorozattá – Honvédfesztivállá – nőtte ki magát. Az egy hetes, gazdag tartalmú rendezvénysorozat kiemelkedő jelentőségű eseménye a csata emléknapja.

2013. szeptember 29-én reggel 9.30-kor a Magyar Békefenntartók Emlékműve egészült ki egy újabb emlékoszloppal. A most felavatott márvány emlékoszlop a magyar légierő afganisztáni béketeremtésben történt részvételének állít emléket. Dr. Koller József ezredes úr az avatóbeszédében összefoglalta azokat a sokrétű feladatokat, melyeket sikerrel teljesítettek a magyar katonák.

Néhány perc múlva a szép számú közönség már Dr. Gyuricza Béla vezérezredesre, a HTBK örökös elnökére emlékezett, melynek megható hangulatát az egykori társ és barát, Balsay István úr, Székesfehérvár egykori polgármestere és díszpolgára emlékező és méltató beszéde teremtette meg. A megemlékezés végén KEMPP – Nemzeti Emlékhelyért emlékérmet vehettek át azok a személyek, akik sokat tettek a Dr. Gyuricza Béla által megkezdett út folytatásáért, a Katonai Emlékpark kialakításáért és élettel való megtöltéséért.
Az elismerésben részesültek neveit itt olvashatja.

Néhány méterrel távolabb – csak az alkalomra – került felállításra Horváth Lajos fafaragóművész, Szent István királyt ábrázoló szobra, melyet ezen a rendezvényen adott át Dr. Cser-Palkovics András úr Gyergyószentmiklós polgármesterének. Mezei János úr meleg hangú beszédben köszönte meg a székesfehérvári polgárok ajándékát. Erről az eseményről a „Szent István viszi a fehérváriak üdvözletét Gyergyószentmiklósra” című tudósításunkban bővebben is olvashat.

11 órakor már az Obeliszket állták körül a megemlékezők, akik elsőként Tessely Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjét hallhatták. A Hegedűs Együttes muzsikáját követően Vargha Tamás úr, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára méltatta az ünnepet, s idézte fel a 165 éve történteket. Az ünnepi beszédet Dr. Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke mondta, aki hangsúlyozta, hogy a Pákozdi csata ünnepe elsősorban a katonáké, és természetesen az egész nemzeté is. Hangsúlyozta, hogy a történelmünk olyan erős, hogy képes erőt adni a mának, a jövőnek.

Az emlékezés és tisztelet koszorúinak, virágainak elhelyezését követően ismét dörrentek az ágyúk, dobbantak a huszárlovak patái. Nyolcvan lovassal, több mint 100 gyalogossal és 12 ágyúval megkezdődött a dicsőséges csata megelevenítése. Dr. Hermann Róbert hadtörténész szakszerű kommentálásával vált izgalmasabbá a csata, érthetőbbé az esemény és teljesebbé az élmény.

A nagyszabású csataimitáció méltó csúcspontja és egyben befejezése volt a napnak, valamint a negyedik alkalommal megrendezett Honvédfesztiválnak is.

A rendezvényt felvette a MTVA, és két alkalommal helyszíni bejelentkezés útján a TV több csatornáját néző százezrek kapcsolódhattak be az élménybe. A csatéra kíváncsi volt a Magyar Rádió is, akik „a hely” című műsorban fognak beszámolni a látottakról.

A negyedik Honvédfesztivált szervező önkéntesek csapata (több mint 20 fő HTBK aktivista, 10 fő polgárőr, 8 fő rendőr, mentők, tűzoltók, és a rendezvény biztosításában oroszlánrészt vállaló honvédség több mint 30 katonája) a rendezvényt lezárva elégedetten szorított kezet: megtettünk minden tőlünk telhetőt és velünk volt az egek ura is, hisz csodás időben, sok ezer fő látogató tapsa volt a hála a rendezők munkájáért. Jövőre folytatjuk!