magyar angol német

<<<< vissza

Negyedszer is sikeres a Honvédfesztivál

A megjelenés dátuma: 2013.10.05

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete másfél évtizede keresi a leghatékonyabb módját annak, hogy minél több embernek közvetítse a Pákozd-sukorói csata szellemiségét, bemutassa a meghatározó jelentőségű eseményt és ápolja a több mint másfél évszázad honvédelmi hagyományait. Ezt a törekvést fémjelzi a Katonai Emlékpark Pákozd kialakítása, valamint a szeptember végi Mészeg-hegyi rendezvénysorozat is, mely az elmúlt évekre már egy ismert és elismert fesztivállá nőtte ki magát. A Honvédfesztivál 2013-ban is gazdag programkínálattal várta az érdeklődők ezreit. Ha számokban próbáljuk kifejezni a szeptember 24-29. közötti időszakot, akkor az alábbiakat látjuk: 40 óra program, 300 hagyományőrző aktív közreműködése, több mint 450 versenyző a honvédelmi versenyeken, összesen több ezer résztvevő és látogató. S végül egy kiegészítés, melyhez nem kell matematika: valamennyien élményekkel telve távoztak, és biztosan úgy érzik, hogy a Honvédfesztiválra érdemes volt eljönni. A fesztivál nyitórendezvénye az általános iskolások honvédelmi versenye volt, melyet – a HTBK más rendezvényein is aktívan résztvevő – Táncsics Általános Iskola diákjainak csapata nyert meg. 25-én került megrendezésre a honvédelmi nevelésben résztvevők szakmai tanácskozása, mely megalapozta meg a következő időszak eredményességét és hatékonyságát. Másnap a Számháború kalandjáték résztvevői népesítették be a Mészeg-hegyet, majd 27-én a középiskolások mérték össze erejüket, ügyességüket és felkészültségüket egy harci-túra során.

A hétvége szinte non-stop programot kínált a Katonai Emlékparkban és környékén. Szombaton a „Szárazföldi Haderő Napja” és a „Csatatéri sokadalom” rendezvényei igazolták, hogy a katonai, a hagyományőrző és a civil kulturális programok nagyon jól kiegészítik egymást és tartalmas, élvezetes műsort kínálnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Dr. Böröndi Gábor dandártábornok és L. Simon László országgyűlési képviselő urak köszöntő gondolatai is erősítették ennek a katonai, hagyományőrző és civil programnak a jelentőségét. A nap során pörgő ritmusban követték egymást a katonai és hagyományőrző bemutatók és kulturális programok. A nap a sukorói Református templom falai között – az egykori haditanács helyszínén és annak megidézésével zárult.

Szeptember 29-én, a Pákozd-sukorói csata emléknapján, elsőként a Magyar Békefenntartók Emlékműve egészült ki egy újabb emlékoszloppal, mely a magyar légierő afganisztáni szerepvállalásának állít emléket, majd Dr. Gyuricza Béla vezérezredesre emlékezett a nagyszámú résztvevő, akik nevében az egykori munkatárs és barát, Balsay István úr méltatta a HTBK örökös elnökének példaértékű munkásságát. A megemlékezés végén elismerésben részesültek azok a személyek, akik az elmúlt 15 évben sokat tettek a Katonai Emlékpark kialakításáért, majd bemutatásra került az a Szent István szobor, melyet a székesfehérvári civilek ajándékoznak Gyergyószentmiklós városának. Az adományozó levelet Dr. Cser-Palkovics András úr adta át Mezei János úrnak, Gyergyószentmiklós polgármesterének. Az emléknap díszvendége Dr. Boross Péter úr, egykori miniszterelnök, a Nemzeti Kegyeleti és Emlékhely Bizottság elnöke az Obeliszknél rendezett megemlékezésen köszöntötte az ünnepet, méltatta a 165. évvel ezelőtti esemény fontosságát és annak főszereplőit, az akkor megszületett honvédség tagjait. Beszédének minden mondata, gondolata erősítette, hogy szükség van az ilyen ünnepekre, a közös ünneplésekre, a történelmi, hadtörténelmi hagyományaink őrzésére, megbecsülésére, s ennek nagyon szép példája az ami Pákozdhoz kötődik. Gondolatainak szinte folytatását jelentette, a néhány perccel később és néhányszáz méterrel távolabb megelevenített Pákozd-sukorói csatát figyelő több ezer ember érdeklődése, elismerése és tisztelete.

80 lovas, több mint száz gyalogos és 12 ágyú már önmagában is impozáns látvány, s ezt tette még érdekesebbé és hitelesebbé az a dinamizmus, mellyel megelevenítették a csatát és éreztették annak ütemét, egy szabadságharc korabeli küzdelem erejét. Az utolsó ágyúszó, az elcsituló patkódobogás, a közönség tapsa egyben azt is jelentette, hogy a IV. Honvédfesztivál befejeződött, de reméljük lesz erőnk megrendezni a következőt is. Hitünk és szándékunk van.