magyar angol német

<<<< vissza

1849. október 6. emlékére

A megjelenés dátuma: 2013.10.06

Egy hete még - a Honvédfesztivál keretében - a szabadságharc első győztes csatájára emlékeztünk, most pedig már az egy évvel későbbi szomorú eseményre, a szabadságharcot fájdalmasan lezáró aradi megtorlásra.

2013. október 4-én szinte ki lehetett volna tenni a „Megtelt” táblát a Katonai Emlékparkra, hiszen volt olyan időszak, amikor közel 500 fő tartózkodott egyszerre a Mészeg-hegyi területen.

A Hazafiság Iskolája pedagógiai program újabb elemeként, a Székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskola kétszáz tanulója vett részt az egész napos hadtörténelmi-katonai programon, és az iskola tanulói biztosították az aradi vértanúk emlékünnepségének műsorát is. 12 órakor Fejér Megye, Székesfehérvár Megyei Jogú Város és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság képviselői, valamint több száz közösen emlékező jelenlétében megkezdődött az iskola ünnepi műsora, melynek felkészítő tanárai Megyeriné Varga Enikő, Vargáné Magyar Katalin, Nyitrai Gabriella és Solymos Zsigmond voltak.

Az emlékezés és tisztelet koszorúinak elhelyezését követően folytatódott a „Táncsicsosok” pedagógiai programja, de aktívan és érdeklődően vettek részt az interaktív feladatokban a más iskolákból érkezett csoportok is.

Az aradi vértanúk előtti tisztelgést nem csak az ünnepi műsor jelentette, hanem az is, hogy a nagyszámú látogató a mai napon kicsit másként nézett az aradi emlékoszlopokra. Másként, hiszen az emlékezés a lelkükben volt és a szemükben csillogott.

Az aradi vértanúkra való emlékezés a hétvégén is folytatódik, hiszen szeretettel várunk mindenkit, aki egy méltó helyszínen kívánja leróni kegyeletét, valamint a KEMPP munkatársai október 6-án, egy kerékpáros emléktúrára hívják és várják mindazokat, akik egy sportos, de akár családi kirándulásra is alkalmas programmal kívánnak emlékezni a 164 évvel ezelőtti fájdalmas eseményre.