magyar angol német

<<<< vissza

Emléktűz lobogott a doni hősökért

A megjelenés dátuma: 2014.01.13

Végre kimondhatjuk: a 2. magyar hadsereg katonái nem csak idegen érdekekért, hanem hazájukért is harcoltak; a hazájukért adták életüket - mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a második világháború magyar hősei; az 1943-es doni-katasztrófa áldozatai tiszteletére, a Doni Emlékkápolnánál, Pákozdon rendezett megemlékezésen, január 12-én, vasárnap.

Vargha Tamás aláhúzta: „megrendülten és a tanulságokat kutatva” emlékeznek a magyar katonákra, akik a parancsot és a küldetést teljesítve olyan fronton jutottak el egészen a Don-kanyarig, ahol korábban a német haderő kudarcot vallott.
„A haditapasztalat nélküli 2. magyar hadsereg magyar katonái hősi halált haltak az orosz fegyverektől, megfagytak a rettenetes orosz télben, évekig sínylődtek a fogolytáborokban, vagy testileg-lelkileg megtörve vánszorogtak haza, hogy az elesettek özvegyeivel, árváival együtt aztán fél évszázados keserves némaságra ítéltessenek” – fogalmazott az államtitkár.
Vargha Tamás kiemelte: a Doni kápolna őrzi az áldozatok emlékét; a honvédelmi tárca pedig felkutatja a távoli tömegsírokat, hogy „évtizedek múltán a magyar katonáknak megadhassák a méltó végtisztességet.”

Spányi Antal megyéspüspök megemlékező beszédében kiemelte: sokak számára Don-kanyarban történt tragédia „még ma is halál a szívben.” „Az emlékezés kötelesség, de egyben tanulnunk is kell a történtekből” – szögezte le a püspök.

Az emlékkápolnánál koszorút helyezett el többek között Vargha Tamás, Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere és Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka. Az 1943-as doni katasztrófa magyar katonáinak tiszteletére a rendezvény szervezői a kápolna előtt emléktüzet gyújtotta.

forrás: honvedelem.hu