magyar angol német

<<<< vissza

Már nagyon vártuk

A megjelenés dátuma: 2014.03.11

Immár ötödik alkalommal került sor évadnyitóra a Katonai Emlékparkban, mégis más volt ez a rendezvény. Más volt, hiszen mások a körülmények, változott a tulajdonosi rendszer, újak az év feladatai, de egy dolog változatlan: a Katonai Emlékpark újra kinyitotta kapuit és szeretettel várja a Látogatókat!

Március 8-án 10 órakor taps köszöntötte a parkba érkező futókat, akik a II. Történelmi Emlékfutás résztvevőiként, a 15 kilométeres táv teljesítésével köszöntötték a Katonai Emlékpark évadnyitását. Ezt követően az „Ébresztő” trombitahangjai jelezték, hogy ébredezik a természet is, ébred a Mészeg-hegy. A trombitaszóra a nemzeti zászló felkúszott a Nemzeti Emlékhelyet jelölő sztélére.

Amikor a hAngelika kamarakórus (nem gépelési hiba, hanem a pákozdi kórus neve ötletesen utal a település határában csörgedező Angelika forrásra) és a nagyszámú résztvevő közösen elénekelte Himnuszt, megkezdődött az évadnyitó, melyet elsőként Dr. Görög István ügyvezető úr köszöntött és foglalt össze. A rövid, de tartalmas gondolatsor összefoglalta az elmúlt időszak fontos történéseit és előrevetítette a 2014-es évad fő irányait, feladatait. Az a leg hitelesebb, ha az Ügyvezető úr beszédét szószerinti formában tesszük közzé. Dr. Görög István úr beszédét itt olvashatja.

L. Simon László, kormánybiztos úr ünnepi beszédében keretbe foglalta az állam és a kormány részvételét a Katonai Emlékpark iránt érzett felelősségvállalásban, valamint kitekintett a térség, a Velencei-tó és környéke turisztikai vonzerejének növelésére és az ezt fokozó eredményekre, valamint a Katonai Emlékpark kiemelkedő szerepére. Beszéde végén elhangzott a nagyon várt mondat: "az évadot ünnepélyesen megnyitom!"
Igen, nagyon vártuk már ezt a pillanatot, hiszen a KEMPP részére a téli időszak is fontos, hiszen akkor lehet fejleszteni, karbantartani, felkészülni, de mégis az az igazi, amikor élettel telik meg a park, s kicsik-nagyok, családok, csoportok népesítik be a Mészeg-hegy tetejét.

Következőként vitéz Hajdú Szabolcs úr, az ’56-os szervezetek nevében lépett a mikrofonhoz, s elmondta, hogy itt Pákozdon méltóképpen őrzik az 1956-os Forradalom és Szabadságharc emlékét, s ezért elismerését és köszönetét fejezi ki. Megtette ezt abban a formában is, hogy kitüntető oklevelet és emlékérmet adott át a haza iránti elkötelezettség, a honvédelmi értékek és hagyományok megőrzése, a hazafias nevelés elismeréseként
- Takács János úrnak, Pákozd polgármesterének,
- Molnár Péter úrnak, a Nemeskócsag Általános iskola igazgatójának,
- a pákozdi Nemeskócsag Általános Iskola közösségének,
- a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely részére.
Dr. Cser-Palkovics András a HTBK elnöke, későbbi időpontban veszi át az elismerést.

A hAngelika kamarakórus az ünnepség során több alkalommal is egy-egy dallal járult hozzá az ünnepség tartalmassá és élmény telibbé tételéhez. Így tették ezt Takács János polgármester úr ünnepi köszöntőjét felvezetve is.
Takács János úr ünnepi gondolatai is azt támasztották alá, hogy ahogy az 1848. szeptember 29-i győztes csata összeforrt a település nevével, ugyanúgy ma is szerves egységet képez a nagyközség és a Katonai Emlékpark, s ezt a kapcsolatot teszi még értékesebbé az állam közvetlen bekapcsolódása az üzemeltetésbe.
Beszéde végén – a KEMPP tulajdonosai nevében – Dr. Görög István ügyvezető úrral együtt, emlékérmeket adtak át. A tulajdonosok az elmúlt évben döntöttek arról, hogy az Emlékpark kialakítása, működtetése és programokkal való megtöltése érdekében kimagasló munkát végzők részére, „Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhelyért” emlékérmet alapít. Első alkalommal tavaly ősszel, a Honvédfesztivál keretében került sor az emlékérmek átadására, s most újabb harminc fővel bővült az elismertek névsora. A teljes névsort itt olvashatja. Köszönjük a munkájukat és gratulálunk!

 Az ünnepség ezzel befejeződött, de a nap gazdag programja több helyszínen folytatódott. A Látogató Központ kiállítótermében Dr. Csorba László úr, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Kelemen Marián Éva festőművész, „Kossuth és Meszlényi Mária” című kiállítását. A Főigazgató úr a KEMPP emlékkönyvébe beírt sorai szívhez szólóak, s azt is örömmel tesszük láthatóvá itt.

A másik épület emeleti termében Kolozsvári Kende úr, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezet tagja, korábbi alelnöke élménybeszámolót tartott indonéziai utazásáról, közben az előtérben az „Apródképző” program várta a kicsiket, az épület mögötti területen pedig előbb színvonalas bemutatót tartottak a Fehérvári íjász Klub tagjai, majd az íj szakszerű használatát próbálhatták ki kicsik és nagyok.

A gazdag, színvonalas program, és a csodaszép tavaszi idő sokak számára biztosított szép napot, kellemes időtöltést. Köszönjük, hogy velünk ünnepeltek!

A Katonai Emlékpark nyitott kapuval és tárt szívvel várja a Látogatókat!