magyar angol német

<<<< vissza

Konferencia a tizenöt éves NATO tagságról

A megjelenés dátuma: 2014.03.14

Tizenöt esztendeje, hogy Martonyi János akkori külügyminiszter csehszlovák és lengyel partnerei társaságában letétbe helyezte az Észak Atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozási okmányokat az USA Missouri állambeli Independece könyvtárában, ahol a szövetség tagállamai hasonló okmányait őrzik. Ezzel az aktussal Magyarország hivatalosan is a NATO teljes jogú tagja lett.

A történelmi évfordulóra emlékezve 2014 március 12-én „ A NATO csatlakozásról és tagságunk tapasztalatairól” címmel konferenciát rendezett a Katonai Emlékpark, együttműködésben a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetével valamint az MH Összhaderőnemi Parancsnoksággal. A konferencián előadást tartott Dr. Végh Ferenc nyugállományú vezérezredes, a Magyar Honvédség egykori parancsnoka, vezérkari főnöke, Dr. Tálas Péter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Központ igazgatója, és Rábai Zsolt, a NATO brüsszeli központjának munkatársa.


Dr. Végh Ferenc vezérezredes felidézte a tagsághoz vezető út legfontosabb állomásait és azt a megfeszített munkát, amelyet a Magyar Honvédség elvégzett, hogy képes legyen egyenrangú partnerként részt venni a történelem máig legsikeresebb katonai szövetségi rendszerében. A haderő doktrinális, szervezeti és vezetési modernizálása, a katonai kultúra és vele a kiképzés felkészítés alapvető megújítása, a több-nemzeti alkalmazás képességeinek és feltételeinek kialakítása, az ehhez nélkülözhetetlen nyelvtudás elsajátítása többéves tudatos munkát és a szövetségesek aktív támogatását is igényelte. A csatlakozási folyamatot vezető egykori parancsnok őszintén beszélt a felkészülési munkát nehezítő körülményekről, anyagi nehézségekről és a meg nem valósult illúziókról, hogy a szövetségi tagság a Magyar Honvédség minden addigi gondját megoldhatja.

Dr. Tálas Péter a csatlakozás és az azóta eltelt időszak biztonságpolitikai változásai lényeges elemeit, a tagság legfontosabb biztonsági hozadékait, a katonai kultúra fejlődésére gyakorolt hatásait vázolta fel. Hangsúlyozta, hogy az ország biztonsága megteremtése és fenntartása, védelmi képességeinek fejlesztése, a szövetségi rendszer nyújtotta erős biztonsági garanciák mellett is széleskörű társadalmi összefogást feltételez, nem egyedül katonai feladat. Felhívta a figyelmet, hogy az új biztonsági kihívások nyomán a szövetség tevékenységében, a békeműveletek kiterjedésében és intenzitásában várható módosulások a Magyar Honvédség számára is új helyzetet teremtenek.

Rábai Zsolt szólt a szövetségi tagság jelentőségéről, a NATO nélkülözhetetlen szerepéről a térség és hazánk biztonsága garantálásában. Ugyanakkor kiemelte a szövetségen belüli aktív szerepvállalás jelentőségét, hogy hiba lenne bármilyen kívülállással közelíteni a biztonság erősítésére tett erőfeszítésekhez, hiszen „a NATO mi vagyunk, együtt a szövetségesek”. Elmondta, hogy a Wales-i csúcstalálkozóra készülve fontos döntések előkészítésén dolgozik a szervezet. Kitért az úgynevezett „okos védelem” koncepciója jelentőségére valamint a szövetség tagállamai és partnerei kapcsolatrendszerében várható hatásaira.