magyar angol német

<<<< vissza

Kiállítás a magyar honvédek nagy csatájáról

A megjelenés dátuma: 2014.03.20

A pákozd–sukorói csata újonnan nyíló emlékkiállítása gazdag, gondolkodásra, állásfoglalásra késztető szemléltető anyag, a hazáért, szabadságért, a polgári jogokért, a családért, a házért, a földért vívott küzdelemről – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a pákozdi katonai emlékparkban március 18-án, kedden.


A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) munkatársai által összeállított új tárlat aktualitását az adja, hogy 165 évvel ezelőtt éppen itt, a Sukoró, Pákozd és Páka közötti földeken született meg a magyar honvédsereg; az alakuló formálódó alegységekben nevezték először a hazájukat védő magyar katonákat honvédnek.

A kiállítás a győztes csatát, annak előzményeit, valamint az ütközetben részt vevő fegyvereit, felszerelését, egyenruháját mutatja be.

Vargha Tamás beszéde után L. Simon László kormánybiztos, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, és Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Bicske város polgármestere mondták el gondolataikat, majd dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka invitálta be a vendégeket a kiállításra.

A megnyitó közönségét és az első diákcsoportot - akik Székesfehérvárról érkeztek - dr. Hermann Róbert főtanácsos, a HM HIM parancsnokának tudományos helyettese kalauzolta végig a kiállításon.

forrás: honvedelem.hu