magyar angol német

<<<< vissza

Jószívűségből jeles

A megjelenés dátuma: 2014.04.06

Néhány nappal ezelőtt megállt egy autó a Katonai Emlékparkban, s felnyílt a csomagtartó. Ez önmagában nem egyedi jelenség Pákozdon, azonban a folytatás mostanában már sokkal ritkább. Ritka és lélekmelengető.

Az autó tulajdonosa, Laurinyecz Magdolna, több nagyméretű dobozt emelt ki az autóból és átadta a Katonai Emlékpark munkatársainak.
A dobozok történelmi emlékeket rejtettek. Egyrészt a hadtörténelmünk tárgyi emlékeit, hiszen a tárgyak között rohamsisakok, gázálarcok, szuronyok, katonai kitüntetések voltak, másrészt pedig a Hölgy néhai férjének emlékét rejtették, hiszen Szabó István úr, lelkes amatőr gyűjtőként féltő módon őrizgette azokat.

Magdolna úgy érezte helyesnek és méltónak, ha a tárgyakat a Katonai Emlékparknak adományozza, s így is tett. Önzetlenül, szinte köszönetet sem várva hozta el a katonai tárgyakat, mert úgy gondolta, hogy itt lesznek jó helyen, s a tárgyak itt tudják beteljesíteni azt, ami a legnemesebb: megőrizni és megeleveníteni a hadtörténelmünket, s az új nemzedékeknek bemutatni az előző korok katonáinak hősiességét, tevékenységét és fegyvereit.

A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, valamint a látogatóink nevében hálás szívvel köszönjük!