magyar angol német

<<<< vissza

15 éve a NATO-ban – országos középiskolai, főiskolai és egyetemi vetélkedő

A megjelenés dátuma: 2014.04.10

Magyarország 15 éve jelentős lépést tett az euro-atlanti integráció felé, mikor 1999-ben csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, amelynek azóta elkötelezett és aktív tagja. E jeles alkalomra emlékezve több civil szervezet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának szakmai támogatásával rendezett vetélkedőt 15 éve a NATO-ban címmel.

„Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok ismerjék azt a nemzetközi szövetségi rendszert, melynek tagjaként Magyarország biztonsága, stabilitása is garantált. A NATO nem rajtunk kívül álló dolog – mi magunk biztosítjuk a személyi és anyagi forrásokat Magyarország, egyben szövetségeseink védelme számára. Az emberek azonban csak megfelelő ismeretek birtokában, színvonalas tájékoztatás mellett látják azt, mire költünk, mitől védjük az országot és a magyar érdekeket itthon és külföldön egyaránt. Ennek egyik kiemelkedően fontos eleme, hogy azok a fiatalok, akik személyes tapasztalatból nem ismerték a hidegháborús szembenállást, sőt talán még a délszláv háborúk időszaka is csak halovány emléket jelent számukra, megismerjék a NATO-t, tisztán lássák azokat a közös értékeket és érdekeket, amelyek nyomán a szövetség működik. A magyar fiatalok, a jövő generációja számára ez elengedhetetlen. Az ilyen rendezvényekkel szeretnénk közelebb hozni a NATO-t az emberekhez és közülük is kiemelten a fiatalokhoz”
– összegezte a vetélkedő szervezőinek motivációját Csiki Tamás, a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársa, akin keresztül az euro-atlanti értékek és a honvédelem ügye iránt elkötelezett civil szervezetek összekapcsolódtak.

 

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely, az Antall József Tudásközpont, a Magyar Atlanti Tanács és a Biztonságpolitika Portál NATO-NETto rovata által szervezett vetélkedő a 2014-es év kiemelkedő NATO-évfordulóihoz kapcsolódva három elemből állt. A február 24-i online fordulóban 51 csapat vett részt az ország számos középiskolájából és felsőoktatási intézményéből, és a 6-6 legjobb eredményt elérő csapat jutott tovább a döntő fordulóba. Az első fordulóból továbbjutott legjobb hat középiskolai csapat március 12-én, Magyarország NATO-csatlakozásának 15. évfordulóján, Pákozdon, a Katonai Emlékparkban, valamint a 6 legjobb egyetemi csapat április 4-én, a NATO megalapításának 65. évfordulóján a Budapesti Corvinus Egyetemen mérte össze tudását a végső győzelemért. A megmérettetésen nemcsak a csapatok NATO-val kapcsolatos tudását tesztelték, hanem kreativitásukat, problémamegoldó készségüket is használniuk kellett.


A vetélkedő középiskolai döntőjének résztvevői Pákozdon, a Katonai Emlékparkban.


Végeredmény a középiskolás csapatok körében


Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára gratulál a középiskolai döntő egyik helyezettjének


Az izgalmas, kiélezett versengést hozó vetélkedő egyetemi döntőjét Budapesten a négytagú zsűri értékelése zárta, amelyben helyet foglalt Antall Péter, az Antall József Tudásközpont igazgatója, Tálas Péter, a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója, Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Biztonsági Tanulmányok Tanszékének tanszékvezetője, valamint Csiki Tamás, a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársa.



A vetélkedő egyetemi/főiskolai döntőjének zsűrije (bj):
Csiki Tamás, Tálas Péter, Antall Péter, Szenes Zoltán



Végeredmény a főiskolai és egyetemi csapatok körében


A résztvevő csapatok teljesítményét a szervezőpartnerek, valamint Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a vetélkedő fővédnöke által felajánlott könyvcsomagokkal díjazták. Ezen felül az MH Összhaderőnemi Parancsnokság támogatásával a középiskolai döntő első három helyezett csapata az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj szolnoki bázisára, az egyetemi döntő dobogós csapatai pedig az MH Béketámogató Kiképzőközpontba látogathatnak el.


A győztes egyetemi csapat tagjai (bj): Pikó Henrietta, Vay Bernát Dániel, Tóth Tünde


Csoportkép a 15 éve a NATO-ban vetélkedő egyetemi döntőjének résztvevőiről, a zsűri tagjairól, valamint a vetélkedő szervezőiről
(Fotó: AJTK, KEMPP)

A szervezők ezúton is köszönik a csapatok lelkes hozzáállását és eredményes munkáját, továbbá azok fáradhatatlan szervezői munkáját, akik nélkül az esemény nem jöhetett volna létre!

Gratulálunk minden középiskolai, illetve főiskolai és egyetemi csapatnak az egész vetélkedő során mutatott példás lelkesedés, elszánt tudásvágy kapcsán, és reméljük, lesz még lehetőségünk hasonló vetélkedő alkalmával velük és hallgatótársaikkal is találkozni!