magyar angol német

<<<< vissza

Életre kelt történelem

A megjelenés dátuma: 2014.04.14

Szombaton, Pákozdon életre kelt a Katonai Emlékpark lövészárka, melyet hagyományőrző katonák népesítettek be.

Az Élő történelem elnevezésű programon a MATASZ Hagyományőrző Tagozata egy II. világháborús páncéltörő ágyú tüzérségi kiképzésének bemutatásával kápráztatta el a látogatókat, melyet Dr. Ravasz István alezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiemelt főtisztjének szakmai előadása követett. A II. világháború lövészárok harcainak jellegzetességeiről, stratégiai- és hadtörténelmi jelentőségéről, valamint a katonák mindennapjairól szóló tájékoztatóját a MATASZ hagyományőrzőinek szemléltető közelharc bemutatója egészítette ki.

A gyermekek nagy örömére a Soproni Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjai alaki kiképzést tartottak és fegyverfogásokra tanították a fapuskát fogó „önkénteseket”, akik aztán fegyveres közelharcban is kipróbálhatták magukat.

A Magyar királyi "Szent István" 3. honvéd gyalogezred hagyományőrzői által felállított tüzér felderítő álláson az érdeklődőknek lehetőségük volt - korabeli távcső segítségével – a megadott tárgyak távolságát bemérni és erről felderítő vázlatot készíteni. Az általuk felállított Örstáborban bemutatták a II. világháború fegyverzetének és felszerelésének néhány darabját, valamint egy 32M hadikerékpárt is.

A látogatók a rendezvény segítségével ízelítőt kaphattak a II. világháború katonáinak feladataiból.

A tavaszi „Élő történelem” program befejeződött, de a Katonai Emlékpark hasonlóan érdekes, tartalmas programokkal – mindennapos nyitva tartással - várja a Látogatókat!