magyar angol német

<<<< vissza

Kisokosok – Hőseink nyomában tábor 2014

A megjelenés dátuma: 2014.07.31

Július 20-án, 12-14 éves fiatalok népesítettek be egy, a Velencei-tó partján lévő
kempinget, azzal a céllal, hogy onnan naponta más-más irányba indulva, és más-más módszerrel fedezzék fel a térséget, annak csodás földrajzi környezetét és ismerjék meg a gazdag hadtörténelmét.

A „Kisokosok” tábor fő célja, hogy lehetőséget teremtsen a – Velencei-tó, valamint a Balaton keleti régiójából érkezett – diákoknak a kapcsolatteremtésre, a közös élményekre, a hadtörténelmi ismeretek bővítésére, az önálló és csoportszintű felfedezésekre és megismerésekre, az önfeledt nyári vakációzásra.

A tábort szervező Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely olyan programkínálatot állított össze, melyben szerepelt gyalogtúra, kerékpáros tókerülés, autóbuszos kirándulás is, s természetesen ezek során a hadtörténelmi és kulturális emlékek felkeresése. Természetesen a program részét képezte a sok fürdés, sport, az előadások, versenyek, közös játékok is. A táborlakók közreműködésével felállításra került egy igazi jurta, amely azonnal a tábor közösségi terévé vált. A jurta hangulatát a korabeli sámándalok tették teljesebbé, a száz évvel ezelőtt kezdődött nagy háborúra való emlékezést pedig a táborban megtanult és közösen énekelt doberdói katonanóta segítette. Az egyhetes táborban a diákok - a kerékpártúra során - érintették valamennyi tóparti települést és felkeresték azok nevezetességeit, ellátogattak Verebre, ahol a település vezetői és a helyi gyerekek szerveztek részükre játékos feladatsort, mellyel megismerhették a települést, valamint egy napot töltöttek a Katonai Emlékparkban.

A harminc gyermek táborozásának feltételeit az Európai Unió és a Magyar Köztársaság Kormánya által az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program, Darányi Ignác Terv keretében elnyert LEADER térségek közötti együttműködést támogató pályázat teremtette meg a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület közreműködésével.

Erre az alapra építkezve, hasznos, érdekes és a két kistérség kapcsolatát erősítő programmal segíthetjük a KEMPP ifjúságnevelési céljainak megvalósítását. Az ingyenes tábor augusztus 10-16. között „folytatódik”. Balatonfűzfőn táborozhatnak a Velencei-tavi térség fiatalabb, 10-12 éves gyermekei balatoni társaikkal.