magyar angol német

<<<< vissza

Fejhajtás és tisztelgés az elesett bajtársak előtt

A megjelenés dátuma: 2009.06.04

Magyar Békefenntartók Napja Pákozdon
Fejhajtás és tisztelgés az elesett bajtársak előtt
[2009. június 03., szerda, 09:44]
A rendezvényen - amelyen többek között részt vett Balsay István, a Fejér megyei közgyűlés elelnöke, Takács János, Pákozd, illetve Molnár Gábor Sukoró polgármestere, valamint Orgovány István, Pákozdi Katonai Emlékhely Bizottság elnöke - Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka mondott ünnepi beszédet. Külön köszöntötte a békefenntartó feladatok teljesítése közben áldozatul esett magyar katonák családtagjait és hozzátartozóit, akik megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt.
- Az itt található, békefenntartó katonák emlékművénél látható egy fekete márványlap. Egy egyszerű tőmondattal: „végakaratuk a béke volt”. Lehet-e ettől nemesebb és nagyobb áldozatvállalás egy ember részéről, aki valóban a békéért áldozta életét? Hiszen mindig úgy fogalmazunk, hogy nagyobb érték az ember életénél nem létezik - mondta Benkő tábornok, hozzátéve: azok a katonák, akik életüket áldozták más népek szabadságáért esküjükhöz híven teljesítették feladatukat. Amely a katona számára azt jelenti, hogy ha a helyzet úgy kívánja, akkor akár életével is teljesíti azt a feladatot, amelyre vállalkozott. 
- A magyar békefenntartók lassan másfél évszázada látják el ezt a nemes küldetést a világban. Hiszen a 19. század végén jelentek meg az elsők, az Osztrák-Magyar Monarchia közös békefenntartó katonái Kréta szigetén. Majd következett a kínai boxerlázadás, Koszovó, Albánia, Vietnám és napjaink békemissziós feladatai és küldetése. Napjainkban is kétezer katona vesz részt missziós feladatban három földrészen, tizenhárom országban, tizenhét missziós feladatot látunk el. Olyan feladatot, amelynek célja az, hogy óvjuk a világbékét, segítsünk más nemzeteken, hogy tudjanak boldogulni, hogy egy élhetőbb világban nőjenek fel. Hogy tudjanak csatlakozni az európai norma szerinti élethez - emelte ki az összhaderőnemi parancsnokság parancsnoka.
Benkő Tibor altábornagy hangsúlyozta: aki még nem járt misszióban el nem tudja képzelni, hogy katonáink - akik életük kockáztatásával vállalják ezt a kihívást - gyakran milyen nyomorral, szegénységgel, megalázó körülménnyel szembesülnek. Éppen ezért, ezeket a küldetéseket csal hivatástudattal lehet végezni.
A rendezvényen részt vett az Afganisztánba készülő magyar tartományi újjáépítési csoport következő váltása, akikhez szólva Benkő altábornagy kiemelte: missziójuk során nemcsak a Magyar Honvédség érdekét, hanem a Magyar Köztársaságot, a magyar nemzetet és a magyar népet is képviselik majd. Ennek szellemében kell, hogy munkájukat és szolgálatukat ellássák. 
 
 
- Ugyanakkor egy percre ne feledjék, hogy szüleik, hozzátartozóik, gyermekeik visszavárják önöket. Én nagyon szeretném, ha ez a márványtábla több nevet nem tartalmazna - hangsúlyozta az Afganisztánba készülő magyar katonák felé fordulva Benkő tábornok.
Az összhaderőnemi parancsnokság parancsnoka elmondta azt is, hogy büszke minden magyar katonára, aki misszióban teljesít szolgálatot. Mert ehhez bátorság, bajtársiasság és hősies helytállás is kell. 
- A békefenntartók napja ünnepség, de mégis azt mondanám, hogy megemlékezés is. Megemlékezés az áldozatot vállaló katonák előtt. Fejhajtás és tisztelgés az elesett bajtársak előtt. Hiszen nekünk feladatunk elesett katonáink emlékének ápolása, őrzése, s nem szabad elfelejteni, hogy a béke és a biztonság a katonák feladatának egyik kiemelt küldetése - mondta Benkő Tibor altábornagy.
Viniczai Tibor, Székesfehérvár megyei jogú város alpolgármestere ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta: a pákozdi emlékhely nemcsak Fejér megyének, hanem az egész országnak jelképe. Hiszen a hazát szeretni tudatosan alakítandó érzés, ami belső készetetéssé válva vezet el, ha szükséges a haza védelméhez. 
- Ennek a helynek, Pákozdnak a haza védelmében is komoly szerep jutott a történelemben. Tudjuk, hogy e térségben a híres 1848. szeptemberi csatát megelőzően is zajlottak ütközetek. Éppen ezért a nemzeti összefogás jelképe is ez a hely - mondta Viniczai Tibor.
A székesfehérvári alpolgármester kiemelte: az itteni ünnepséggel párhuzamosan, Pákozdtól hatszáz kilométerre, az olaszországi Doberdóban is ünnepet tartanak. Sólyom László köztársasági elnök avatja fel azt a kápolnát, amely a magyar katonák - köztük a székesfehérvári Magyar Királyi 17. Honvéd Gyalogezred hősei - tiszteletére emeltek még az első világháború alatt. A kápolna avatására azonban csak most, 91 évvel később nyílt lehetőség. 
  
- A pákozdi katonai emlékhely tíz éve folytatott folyamatos fejlesztésével az a célunk, hogy legyen egy olyan hely, ahol a magyar honvédet bemutathatjuk, tisztelhetjük, és ahol hőseinkre emlékezhetünk - hangsúlyozta Viniczai Tibor, hozzátéve: a magyar honvéd sokszor emberfeletti küzdelmet folytatott feladata teljesítése érdekében. Ha a helyzet úgy kívánta, élete feláldozásával is a siker érdekében cselekedett.
Az alpolgármester köszöntőjében kitért arra is, hogy nagy adósságot teljesítenek, amikor minden magyar honvéd emlékére, ezen a több esetben is vér áztatta csatatéren nemzeti emlékhelyet állítanak a mindenkori vitézeknek, katonáknak. A ma katonái méltók az elődökhöz, hiszen őket is a hazaszeretet vezérli. Ha fizikailag sok ezer kilométer távolságra vannak is a hazától, gondolataikban itthon járnak. 
- A ma felnövekvő generációknak már nem kell sorkatonai szolgálatot teljesíteniük. De azt nem feledhetjük, hogy a haza védelme minden magyar állampolgár kötelessége. Ezért is tartjuk kiemelkedően fontosnak, hogy az öt éve önkéntes haderőnk folyamatos fejlesztése mellett ne feledkezzünk meg a jövő generáció neveléséről. Célunk, hogy minden fiatal ismerje meg és szeresse hazáját - emelte ki Viniczai Tibor.
A Magyar Békefenntartók Napja alkalmából rendezett központi ünnepség az ünnepi beszédek után koszorúzással folytatódott. A békefenntartók emlékművét megkoszorúzta Benkő Tibor altábornagy, Balsay István, Takács János és Molnár Gábor is. Ugyancsak koszorút helyezett el az Afganisztánba készülő kontingens parancsnoka, Szabó László ezredes, illetve Scevik Dusan, a Nemzetközi Békefenntartó Missziók Egyesülete, szlovákiai képviseletének főtitkára, és Orgovány István, a Pákozdi Katonai Emlékhely Bizottság elnöke. A honvédség ügyét támogató társadalmi és érdekvédelmi szervezetek képviselői mellett megkoszorúzták az emlékművet a békefenntartó missziókban hősi halált halt magyar katonák hozzátartozói és családtagjai is. Az ünnepség végén pedig a rendezvény vendégei is elhelyezhették az emlékezés virágait az emlékmű talapzatán.
 

Szűcs László
I.K.