magyar angol német

<<<< vissza

A katonák nemes szolgálatának emlékműve

A megjelenés dátuma: 2009.06.04

Bemutatták pákozdi Mészeg-hegyen a XX. századi háborúk emlékpontját
A katonák nemes szolgálatának emlékműve
[2009. május 11., hétfő, 08:53]
A Himnuszt követően Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere mondott ünnepi beszédet. Beszédében kiemelte, hogy Európa történelmében nagyon jelentős szerepet tölt be május 8-a, mert 1945-ben ezen a napon ért véget földrészünkön a II. világháború. A mai kor fiataljainak már kevesen mesélhetik el, hogy mit éltek át azokban az években, mennyi keserűséget és megaláztatást szenvedtek el a világháborúk alatt. Az idősebbeknek ugyanakkor kötelességük szólni a fiatalokhoz, bemutatni azt az értelmetlen pusztítást, amit a két világháború okozott, és szólni kell azokról a katonákról, akik hősökként harcoltak és adták az életüket a hazáért.
"A mai napon itt az emlékparkban megnyílt az a kiállítás, ami a két világháborúval, annak eseményeivel foglalkozik. Ez már egy jelentős lépés ahhoz, hogy az utánunk jövő nemzedékek megismerhessék ennek a két világégésnek a legfőbb tanulságait. Azért, hogy ezt az emlékhelyet ma ilyen állapotban láthassuk, nagyon sokat tettek a társadalmi szervezetek, a civilek, de jelentős a honvédség segítsége is az emlékpont létrehozásában. Sikerült Európai Uniós támogatást is szerezni a katonai emlékpark kialakításához, a végleges képét jövő év márciusára tudják kialakítani. El lehet mondani azt, hogy akik ma ide eljöttek, méltóan ünnepelték meg az európai béke napját", fogalmazott a polgármester.
Tömböl László mérnök vezérezredes, vezérkari főnök beszédében kiemelte, hogy a háború áldozatainak emléket állító park civil összefogással valósult meg. "A Magyar Honvédség vezetése nagyra értékeli azt a munkát, amit a civil és az egyéb társadalmi szervezetek végeznek a katonai hagyományok ápolásában. Az európai gondolkodók már régóta törekedtek arra, hogy egy széles összefogással elkerüljék a háborúk kitörését Európában. Napjainkra valósult meg ez az álom és jött el az az idő, amikor van egy erős európai szervezet, amely képes távol tartani a kontinenstől a háborús konfliktusokat", emelte ki a vezérkari főnök. "Az Európában élő emberek jelenleg is nagy erőfeszítéseket tesznek arra, hogy Európán kívül is biztosítani lehessen a békét és a biztonságot. Ebből a munkából a magyar katonák is kiveszik a részüket és nagyon tisztességes helytállást tanúsítanak távol a hazájuktól, ezzel egyenlő partnerei más nemzetek katonáinak. Abban a tudatban végzik ezt a szolgálatukat, hogy tisztelik elődeiket és példát vesznek a hősök cselekedeteiről, mert az elődök tisztelete nélkül nincs jelen és jövő", mutatott rá Tömböl László. "Az európai béke napján itt az emlékponton, a világháborúk történetének ismert és ismeretlen katonáira emlékezünk. Pákozd katonai emlékhelye egy új színfolttal gazdagodott, jelképe ez az emlékmű annak a nemes szolgálatnak, amit a múltban a magyar katonák tettek hazájuk és a béke megvédésért", fogalmazott, és külön köszönetet mondott Berek Lajos Mednyánszky-díjas szobrásznak a világháborúk emlékére készített szobráért, ami most méltó helyére került.
 
A beszédeket követően a Honvédelmi Minisztérium, valamint a társadalmi szervezetek képviselői megkoszorúzták a világháborús szobrot, majd egy perces néma főhajtással emlékeztek a világháborús hősökre.
A rendezvény végén a vendégek Görög István ezredes, valamint a Pákozdi Emlékhely Bizottság jelenlévő tagjai vezetésével megtekinthették az emlékpont már meglévő létesítményeit és tájékoztatást kaphattak a park további fejlesztési feladatairól.

Forrás:


Fotók: Galovtsik Gábor
Cikk: Demeter Ferenc
I.K.