magyar angol német

<<<< vissza

Az általános iskolások honvédelmi versenyével megkezdődött az V. Honvédfesztivál

A megjelenés dátuma: 2014.09.24

Kedden délután a székesfehérvári István Király Általános Iskolában tartott megnyitóval kezdetét vette az V. Honvédfesztivál programsorozata. Az első rendezvény egyben a fesztivál megnyitója és a sajtótájékoztató helyszíne  is volt, ahol megjelent Szabó András ezredes a MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoki iroda vezetője és Dr. Görög István a fesztivál főszervezője, a Katonai Emlékpark ügyvezetője.

Oláh László a Katonai Emlékpark szakmai vezetője köszöntőjében elmondta, hogy az öt nap során minden korosztály találni fog az érdeklődésének megfelelő programot, amik az 5. évforduló alkalmából a Nemzeti Kulturális Alap és a Honvédelmi Minisztérium pályázati támogatásának köszönhetően nagyon színvonalasnak ígérkeznek.

 Az V. Honvédfesztivál nyitónapján, általános iskolás lányok és fiúk alkotta csapatok versengtek s izgalmas versenyben bizonyították hadtörténelmi, katonai ismereteiket, ügyességüket.

 A Honvédfesztivál programelemei között állandó helyet vívott ki magának a „Kész a csatára a sereg” elnevezésű honvédelmi csapatverseny, melynek ismét a székesfehérvári István Király Általános Iskola és környezete adott otthont.

A négyfős csapatok összemérték ismereteiket, felkészültségüket és edzettségüket, hiszen az összetett verseny feladatai között szerepelt katonai sátorépítés, fegyverszerelés, alaki bemutató, kézigránátdobás, hadtörténelmi feladatlap és erőnléti felmérés is. A megmérettetésben a játékosság is helyet kapott, hiszen például papírrepülő-hajtogatás és azokkal történő célbadobás is szerepelt a feladatok között.

A honvédelmi verseny csapatai közül az első helyezést a Zentai Úti Általános Iskola tanulói érték el, s a képzeletbeli dobogó alsóbb fokaira a Rákóczis és a Kodolányis diákok állhattak. A többi csapat is elégedetten, élményekkel telve zárta a versenyt, s az eredményhirdetésen sokakban fogalmazódott meg, hogy jövőre újra itt lesznek. A Honvédfesztivált, illetve az ifjúsági honvédelmi versenyt rendező HTBK Székesfehérvári Szervezete, valamint az MH Összhaderőnemi Parancsnoksága és a Katonai Emlékpark Pákozd munkatársai is hasonlóan gondolkoznak, vagyis jövőre ismét ott akarnak lenni, annak érdekében, hogy tartalmas, izgalmas és hasznos honvédelmi programot biztosítsanak a diákoknak.