magyar angol német

<<<< vissza

Arad fájdalma nem múlhat el

A megjelenés dátuma: 2014.10.10

1849. október 6-án tizennégyen álltak egyenesen, törhetetlenül a hóhéraik előtt. Batthyányi Lajos gróf Budapesten, a szabadságharc katonai vezetői közül 13-an pedig Aradon. Napjainkban 14 emlékoszlop áll egyenesen, törhetetlenül Pákozdon, a Katonai Emlékparkban, ahol ez év október 6-án is méltó módon emlékeztek meg a szabadságharcunk leverését követő fájdalmas megtorlásról.

Az őszi napsütés több mint 350 diákot melengetett a Mészeg-hegyen, akik a meghívott vendégekkel együtt voltak résztvevői a megemlékező műsornak. A műsor első felében a székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskola hetedik évfolyamos tanulói mutatták be a tartalmas és szépen koreografált emlékműsorukat, melynek összeállítását Molnár Tamásné, Nyitrai Gabriella és Vinczné Nagy Edit tanárnők segítették, majd ezt követően a „Kézenfogva Testvéreinkkel Sárrétudvari Alapítvány Népdalcsoportja” 48-as katonanótái idézték meg a kor szellemiségét. Tóthné Szabó Mária, az alapítvány elnöke elmondta, hogy számukra nagyon jóleső érzés és megtiszteltetés, hogy ilyen szép helyszínen, ilyen sok megemlékező előtt, a zene eszközeivel fejezhették ki tiszteletüket a mártírok előtt.

A rendezvény narrátora elmondta, hogy ez a nap egyszerre gyász és fájdalom, másrészt viszont ünnep és öröm, hiszen ahol egyszerre majdnem négyszázan hajtanak fejet az áldozatok előtt tisztelegve és helyezik el a megemlékezés koszorúit, virágait, ott emelkedetten kell arra gondolni, hogy a fájdalmas esemény után több mint másfél évszázaddal is sokan vannak, akik fontosnak érzik nemzetünk történelmét, s tisztelettel gondolnak annak hőseire, mártírjaira. Így történt ez október 6-án, Pákozdon is, ahol a 14 emlékoszlop áll egyenesen, töretlenül.