magyar angol német

<<<< vissza

Új elemekkel bővül a Pákozd-Sukoró történelmi emlékhely

A megjelenés dátuma: 2009.06.04

 

Új elemekkel bővül a Pákozd-Sukoró történelmi emlékhely
 
Részlet Demeter Ferenc 2008.12.19-én megjelent cikkéből
 
 A turisztikai, településfejlesztési beruházások megvalósítására kiírt közép-dunántúli pályázatra benevezett 31 projektből öt kapott nagy összegű támogatást.
A nyertesek között van a honvéd hagyományokhoz szorosan kötődő Pákozd-Mészeg-hegyi Történeti Tematikus út kialakítása is.
A pályázatot 2007-ben írta ki a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács, az elosztható pályázati pénz 2,2 milliárd forint volt. A pályázaton az elnyerhető támogatás minimális összege 20 millió, a maximum összege 400 millió forintot lehetett. A pályázatra önkormányzatok, gazdasági társaságok, non-profit szervezetek, kis és középvállalkozások jelentkezhettek. A kiírás szerint a támogatásokból a pályázóknak a jövőben a területükön olyan turisztikai fejlesztéseket kell megvalósítaniuk, amelyek az oda látogató turisták számára a térséget vonzóbbá teszik. A pályázat alapfeltétele volt még, hogy a vissza nem térítendő európai uniós támogatásokkal megvalósuló beruházások ne csak egy területre irányuljanak, hanem olyan komplex fejlesztések legyenek, amelyek minimum három kiemelt feladat fejlesztését valósítják meg.
 
Az egyik Fejér megyei pályázat, a honvédelmi hagyományokhoz kapcsolódó a Pákozd-Mészeg-hegyi tematikus út kialakítása, ami 221 millió forintos támogatásban részesül, és három beruházást foglal magában: a mészeg-hegyi katonai emlékhely új elemekkel történő fejlesztését, a pákozdi 1848-as emlékmű felújítását és a környezetének a rendezését, valamint az 1848-as történelmi eseményekhez szervesen kapcsolódó sukorói Haditanács Emlékpont anyagának bővítését. A három elem fejlesztése biztosíthatja a térség látogatottságának növekedését. A program fő célja az, hogy felkeltse a fiatalabb
korosztály érdeklődését a történelmi és a honvédelmi hagyományok iránt, ezzel segítse a katonai pálya elismertségét. A projekt során két emlékhelyet terveznek kiépíteni, az aradi vértanúk kövét, valamint a háborúkban elesett ismeretlen katonák emlékművét. A parkban az eligazodást egységes információs rendszer segíti majd elő és az emlékhely tanösvény jelleggel lesz kiépítve, ezért idegenvezető nélkül is sok információhoz juthatnak majd az ide látogatók.
 
A tervezett beruházásban a Magyar Honvédség és a Társadalom Baráti Kör, Pákozd, Sukoró és a PÁKOZD-ért Alapítvány vesz részt. Alapvető céljuk az emlékút hosszú távú fenntarthatóságának biztosítása, az emlékhely további fejlesztése és ismeretségének növelése itthon és külföldön egyaránt.