magyar angol német

<<<< vissza

Háborús létesítmények bemutatásával bővül a Pákozdi Katonai Emlékhely

A megjelenés dátuma: 2009.06.04

Háborús létesítmények bemutatásával bővül a Pákozdi Katonai Emlékhely
[2009. május 05., kedd, 15:57]
A Pákozdi Katonai Emlékhely fejlesztése immár több éve óta folyamatosan történik. Ennek egyik kiemelten jelenetős állomásának számít a 2007. esztendő, amikor a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) Székesfehérvári szervezete egy Európai Uniós pályázatot nyújtott be azzal a céllal, hogy az 1848. szeptember 29-i dicsőséges csata emlékhelyét tovább bővítsék, időhorizontját a 21. századig emeljék.

 - Az 1848. és a ma eseményei között átívelő korszakokban több nehéz és véres időszak is jellemezte a magyar történelmet. Közöttük a huszadik század háborúi jelentették eddig a legdrámaibb időszakát nemzetünk és a magyar honvédség számára egyaránt - mondta el érdeklődésünkre Görög István ezredes, a baráti kör titkára.
Szerinte ezért egy katonai emlékhelyen emlékeztetni kell arra a több mint egymillió egykori honfitársunk hősiességére, akik a nemzetünk számára véres és tragikusan vesztes két háborúban áldozták életüket.

Ezért született meg az a döntés, hogy a pályázat részeként – szintén uniós forrásból – alkossák meg a Pákozdon a „Huszadik századi háborúk emlékhelyét”. A megvalósítás lényegében két fő részből tevődik össze.
Az emlékhely egyik részlegének az az első világháborús emlékpont számít, amelyet 2008. október 31-én Tömböl László vezérkari főnök, az Összhaderőnemi Parancsnokság korábbi parancsnokaként avatott fel. A területen az olasz hadszíntér doberdói fennsíkján a Székesfehérvári Magyar Királyi 17. Honvéd Gyalogezred által is használt fafedezékhely pontos mása tekinthető meg. A szervezők kis  „kiállítótermet” alakítottak ki, így próbálták „sűrítve” bemutatni a látogatók számára azokat a körülményeket, amelyek akkor a háborúban szolgálatot teljesítő katonákat fogadta.

Hasonlóan a második világháborúban is, a katonák idejük jelentős részét lövészárkokban töltötték. Ezeknek a lövészárkoknak hiteles és pontos bemutatására, kialakítására került sor, amely nem volt egyszerű feladat.
Hogy egy frontszakasz a valóságban hogyan is nézetek ki, milyen körülmények között lehetett ott tartózkodni, s milyen elemek szolgáltak a védelem és a támadás elősegítésre? Nos, ezt próbáltuk bemutatni azon a második világháborús emlékhelyi szakaszon, amelyet a korabeli elemek szerint,  azok történetileg hiteles feltárásával alakítottunk ki – tájékoztat Görög István.
Az ezredes arról is beszélt, hogy kevesen tudják, a jelenlegi emlékhely területén korábban, pontosan a második világháború harcai idején a Margit-vonal egyik jelentős szakasza húzódott. Ez a szakasz az idők folyamán betemetődött. Nemrég hadi régészek, hadtörténészek bevonásával sikerült feltárni, majd pedig a második világháború idején érvényes szabványoknak megfelelően álláselemekkel 158 méter hosszban sziklába vájt hadállást kialakítani. A helyreállítást a Vadex és az Erdőfelügyelet engedélyével, a szükséges műszaki terveknek megfelelően hajtották végre. 
Mint Görög István fogalmazott, az említett két elem ötvözete adja a „Huszadik századi háborúk emlékhelyét”. A területet szobor díszíti, Benedek György szobrászművész alkotásában, amely a második világháborúban elesett áldozatok emlékét őrzi.
Az emlékhely ünnepélyes megnyitóját 2009. május 8-án, pénteken rendezik 14 órai kezdettel a  Pákozdi Katonai Emlékhely területén.

- Szűcs Gábor -
I.K.