magyar angol német

<<<< vissza

HTBK és KEMPP közös programja a hadtörténelmi ismeretek és élmények gazdagításáért

A megjelenés dátuma: 2014.12.15

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete és a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely közös programot szervezett annak érdekében, hogy hozzájáruljon a hadtörténelmi ismeretek gazdagításához és népszerűsítéséhez, a KEMPP munkatársainak szakmai és módszertani felkészítéséhez, valamint a közösségek erősítéséhez.

December 10-én a HTBK tagjai és a KEMPP munkatársai megtöltöttek egy autóbuszt, és útba indultak Bécsbe. A kirándulás elsődleges szakmai célja az volt, hogy a KEMPP fiatal munkatársai újabb hadtörténelmi ismereteket szerezzenek, illetve az általuk tartott kiselőadásokkal és tárlatvezetésekkel fejlődjön módszertani képességük és segítsék a szakmai kirándulás résztvevőinek tájékozódását a múltunk eseményei között.

Az elsődleges célpont a bécsi Hadtörténeti Múzeum (Heeresgeschictliches Museum) volt, ahol lehetőség adódott a kiemelkedően gazdag kiállítási anyag megtekintésére. Különösen tartalmas illetve aktuális volt az I. világháborús kiállítás, mely valamennyi résztvevőre nagyon nagy hatással volt. A Katonai Emlékpark munkatársai már a buszos út során is kiselőadásokkal hangolódtak, de az igazi „erőpróba” a számukra idegen terepen, a különböző korok hadművészetét bemutató kiállítótermekben tartott kiselőadások és tárlatvezetések jelentettek. Örömmel jelenthetjük, hogy valamennyien jól teljesítettek, s ez bíztató a Katonai Emlékpark jövő évi szakmai feladatainak tükrében is.

A történeti hűség érdekében azért az is ide kívánkozik, hogy még a Bécsbe érkezés előtt volt egy megállónk, mely a köpcsényi Csokigyárat jelentette, ahol közösen édesítettük meg a kirándulásunkat.

A kirándulás során nagy lelkesedéssel és magas színvonalú szakmaisággal kalauzolt bennünket Igari Antal úr, a HTBK tagja, aki végigkísérte a csapatunkat Bécs belvárosán, s bemutatta számunkra a Burg-ot és környékét, valamint a Szt. István dómot is.

Tekintettel a téli időpontra, nem maradhatott el a híres (és forralt bor illattal telített) bécsi vásár megtekintése sem.

A tartalmas nap erősítette a HTBK és a KEMPP közösségeit, hozzájárult a hadtörténelmi ismeretek elmélyítéséhez, s segítette a két szervezet közös céljainak elérését, s nem utolsó sorban szép, tartalmas, közös élményt biztosított a résztvevőknek.