magyar angol német

<<<< vissza

70 éve ért véget a II. világháború

A megjelenés dátuma: 2015.05.13

1945. május 9-én ért véget Európában a második nagy világégés. Április 30-án a Berlint ostromló szovjet erők elfoglalták a Reichstagot, Hitler öngyilkos lett. Május 8-án a Harmadik Birodalom feltétel nélkül letette a fegyvert, s másnap a szovjet hadsereg elérte Prágát, és ezzel az európai hadszíntéren véget ért a II. világháború. Május 9. az Európai Béke Napja.

Ez alkalomból a Katonai Emlékparkban is megemlékezésre került sor, melynek keretében, a II. világháború emlékpontján található szobránál, koszorút helyeztek el Fejér Megye, Székesfehérvár MJV, Pákozd Nagyközség, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága és a KEMPP tulajdonosi köre képviselői, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, és a Karjczáros Alapítvány tisztségviselői.

Az ünnepélyes megemlékezést követően a program - a nagyrészt Mordényi Endre nyugállományú százados úr hadifogságához köthető tárgyi emlékeit bemutató - kiállítás megnyitójával folytatódott, majd Mordényi Endre az átélt tapasztalatairól mesélt a "Hadifogoly voltam 15 évesen" című visszaemlékezésében. A nagyszámú érdeklődő és résztvevő között üdvözölhettük az előadó egykori katonanövendék-társát is.