magyar angol német

<<<< vissza

Új elemekkel bővűl a Pákozd-Sukoró történelmi emlékhely

A megjelenés dátuma: 2009.06.15

 

Új elemekkel bővűl a Pákozd-Sukoró történelmi emlékhely

2008.12.19. 08:44 / Demeter Ferenc

A turisztikai, településfejlesztési beruházások megvalósítására kiírt közép-dunántúli pályázatra benevezett 31 projektből öt kapott nagy összegű támogatást. A nyertesek között van a honvéd hagyományokhoz szorosan kötődő Pákozd-Mészeg-hegyi Történeti Tematikus út kialakítása is.

A pályázatot 2007-ben írta ki a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács, az elosztható pályázati pénz 2,2 milliárd forint volt. A pályázaton az elnyerhető támogatás minimális összege 20 millió, a maximum összege 400 millió forintot lehetett. A pályázatra önkormányzatok, gazdasági társaságok, non-profit szervezetek, kis és középvállalkozások jelentkezhettek. A kiírás szerint a támogatásokból a pályázóknak a jövőben a területükön olyan turisztikai fejlesztéseket kell megvalósítaniuk, amelyek az oda látogató turisták számára a térséget vonzóbbá teszik. A pályázat alapfeltétele volt még, hogy a vissza nem térítendő európai uniós támogatásokkal megvalósuló beruházások ne csak egy területre irányuljanak, hanem olyan komplex fejlesztések legyenek, amelyek minimum három kiemelt feladat fejlesztését valósítják meg.
Pál Béla hangsúlyozta, hogy a nyertesek a kapott pénzből különféle kulturális, történelmi, régészeti, néprajzi emlékhelyet alakítanak ki, valamint egyedi természeti és tájértékeket mutatnak be. Ezek a pályázati pénzekből megvalósuló fejlesztések nemcsak az adott területre lesznek hatással, hanem a régió és egyben az ország turisztikai vonzerejét is növelik. A fejlesztési tanács elnöke bejelentette, hogy a közép-dunántúli régióban az öt nyertes közül egy Komárom-Esztergom megyei, kettő Veszprém megyei, kettő pedig Fejér megyei pályázat.

A tervezett beruházásban a Magyar Honvédség és a Társadalom Baráti Kör, Pákozd, Sukoró és a PÁKOZD-ért Alapítvány vesz részt. Alapvető céljuk az emlékút hosszú távú fenntarthatóságának biztosítása, az emlékhely további fejlesztése és ismeretségének növelése itthon és külföldön egyaránt.

Fotók: kdrfu.hu
 

Az egyik Fejér megyei pályázat, a honvédelmi hagyományokhoz kapcsolódó a Pákozd-Mészeg-hegyi tematikus út kialakítása, ami 221 millió forintos támogatásban részesül, és három beruházást foglal magában: a mészeg-hegyi katonai emlékhely új elemekkel történő fejlesztését, a pákozdi 1848-as emlékmű felújítását és a környezetének a rendezését, valamint az 1848-as történelmi eseményekhez szervesen kapcsolódó sukorói Haditanács Emlékpont anyagának bővítését. A három elem fejlesztése biztosíthatja a térség látogatottságának növekedését. A program fő célja az, hogy felkeltse a fiatalabb korosztály érdeklődését a történelmi és a honvédelmi hagyományok iránt, ezzel segítse a katonai pálya elismertségét. A projekt során két emlékhelyet terveznek kiépíteni, az aradi vértanúk kövét, valamint a háborúkban elesett ismeretlen katonák emlékművét. A parkban az eligazodást egységes információs rendszer segíti majd elő és az emlékhely tanösvény jelleggel lesz kiépítve, ezért idegenvezető nélkül is sok információhoz juthatnak majd az ide látogatók.