magyar angol német

<<<< vissza

Megemlékezés Sukorón!

A megjelenés dátuma: 2015.09.30

Megemlékezés Sukorón!

Az 1848. szeptember 28-i haditanácsra és a szabadságharc hőseire emlékeztünk szeptember 26-án késő délután a sukorói református templomban! A Honvédség és Társadalom Baráti Kör kezdeményezésére 17. alkalommal megtartott megemlékezésre Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva Sukoró polgármestere és Dr Karsai Béla a HTBK elnöke invitálta a résztvevőket.
Örömünkre ismét megteltek a templom ódon padsorai és jelen volt dr. Molnár Krisztián Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Fucsku Sándor vezérőrnagy a Magyar Honvédség Össszhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is.
Először a meghívót jegyző személyek köszöntői hangzottak el, aki az esemény jelentőségét méltatták, majd Fucsku tábornok úr a ma katonái nevében szólt a történelmi eseményről és a mai kor párhuzamáról. A tábornok úr köszönetet mondott a kezdeményezőknek, hogy nem hagyták elfeledni a nagy jelentőségű eseményt és egy emberöltő alatt valódi kultuszt alakítottak ki, amely méltóan állít emléket!
A rendezvény rangját emelte a Honvéd Férfikar nagyszerű produkciója is!
A „Hass, alkoss, gyarapíts” – Tisztelgés a hősök előtt műsorban elhangzott:
Liszt Ferenc: Mihi autem Ave Maris Stella,
Kodály Zoltán: Huszt, Fölszállott a páva
Karai József: Kecskeméti toborzó,
Bárdos Lajos: Huszártánc
Vezényelt: Riedeauer Richard
A szabadságharc hősere ökumenikus imával emlékeztünk, Mészáros László alezredes protestáns tábori lelkész és Rácz István százados katolikus tábori lelkész imáját követően Kardos Ábel református lelkész, házigazdaként szólt.
Elmondta, hogy 2014. évi megemlékezés szónoka Prof Dr Hermann Róbert történész úr kezdeményezte a korábban a templomban elhelyezett az egykori haditanács résztvevőire emlékeztető réztáblák kiegészítését és felújítását.
A kezdeményezést dr: Molnár Krisztián megyei elnök úr felkarolta és azok mára elhelyezésre kerültek. Elkészült két emléktábla is, amely a templom falán hirdeti az egykori résztvevők névjegyzékét, és Sukoró Község történetének jeles évfordulóit. A táblák leleplezését követően az ünnepség Himnusz közös eléneklésével zárult, majd a megjelentek közös koszorút helyeztek el a templom falán lévő emléktáblánál.
A résztvevők az ünnepség hatásától megilletődve köszöntek el egymástól... találkozzunk jövőre is!


Foto: Eszenyei Gyula