magyar angol német

<<<< vissza

Új történelmi ereklye a pákozdi emlékparkban

A megjelenés dátuma: 2010.03.21

2010.03.19. 14:18 / Demeter Ferenc   
 
   Dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, valamint Marina Pendes, Bosznia-Hercegovina védelmi miniszterhelyettese Pákozdon ünnepélyes keretek közt avatták fel azt az emléksarkot, amelyben a mostari híd építőinek állítottak emléket: itt a lerombolt műemlék egyik köve is elhelyezésre került.
A vendégeket Görög István ezredes köszöntötte, ő mutatta be nekik a történelmi emlékhelyet. Beszédében hangsúlyozta: Pákozd mára a Magyar Honvédség szimbólumává vált, hiszen olyan katonai emlékhely került itt kialakításra, ahová az emberek az ország minden részéből eljönnek megemlékezni a történelmi honvéd sereg megalakulásáról. Az emlékpark három civil szervezet összefogásával jött létre; a civil társadalom kívánt így tisztelegni a katonatársadalom és a történelme előtt. 

  

   Az átadásra kerülő emléksarok előtt Oláh István alezredes fogadta a vendégeket. Elmondta: a most átadásra kerülő emléksarokkal a Bosznia-Hercegovinában szolgálatot teljesítő magyar katonáknak kívánnak emléket állítani. A Balkánon dúló háborút követően az országba érkező magyar műszaki katonák nagyon sok feladatot oldottak meg, segítették az ország normális működésének visszaállítását. Az emléksarokban elhelyezett követ a többiekkel együtt a katonáik emelték ki a Neretva folyóból. A katonák ezt a munkát is örömmel végezték, mert tudták, hogy ezzel sokat segíthetnek az országban élőknek. A kint dolgozó több ezer katona nevében megköszönte Bosznia-Hercegovina védelmi minisztériumának hozzájárulását az emlékhely kialakításához és felkérte a két delegáció vezetőt, hogy a szalag átvágásával adják át az emlékhelyet.

 

   Az átadást követően Marina Pendes az emléksarok falán elhelyezte a védelmi minisztérium által adományozott Alapító Okiratot. „Óriási megtiszteltetés az országunknak az, hogy itt lehetek és az emléksarok felavatásával köszönetet mondhatok a magyar népnek és a Magyar Honvédségnek azért a munkáért, amit a katonáik végeztek Bosznia-Hercegovinában”, fogalmazott. Hangsúlyozta: erre a segítségre a jövőben is szükségük van, mert „közös célunk, a teljes béke eléréséig még sokat kell küzdenünk. A békemisszióban szolgálatot teljesítők megmutatták, hogy a katonák nem csak a hadviseléshez értenek. Legyen ez a kő szimbóluma a két ország folyamatos együttműködésének. A kő mindig szilárd marad, ezzel ellen tud állni minden pusztításnak és viharnak. Így tudjuk jelezni mi is az erőnket Európának és a világnak. Barátokra leltünk a magyarokban”, fejezte be beszédét, majd megköszönte az eddigi támogatást, de kérte a további segítséget országuk Európai Uniós, valamint NATO-csatlakozásához.

 

  Vadai Ágnes válaszbeszédében elmondta: a Magyar Honvédség számára is fontos szimbólummal bővült a pákozdi emlékhely, hiszen Bosznia-Hercegovina volt az az első misszió, ahol a katonáink átestek a „tűzkeresztségen” és először segítettek egy lerombolt ország újjáépítésében. „Ezek a katonák tenni akartak a háborút szenvedett népért, ezért nagy elszántsággal csinálták a dolgukat. A mostari híd felépítéséhez is új megoldásokat kerestek, hogy legyőzzék az elemeket és megindulhasson a kövek szakszerű kiemelése. Ez az építmény mára már több, mint egy egyszerű híd: a két nép közötti kapcsolatok jelképévé vált és a két ország között egyre jobban épülnek az újabb hidak. Az itt elhelyezett kő számunkra ezentúl egy hidat fog jelképezni. Büszkék lehetünk, hogy a híd egy darabja itt, ebben az emléksarokban kaphatott helyet, mert ezzel a kint dolgozó katonáknak állíthattunk maradandó emléket.”
 

   Az emlékhely átadását követően a két delegáció megkoszorúzta az emlékparkban lévő béke-emlékművet és tisztelegtek a hazájukért életüket áldozók emléke előtt.

Fotók: Tóth László