magyar angol német

<<<< vissza

KEMPP - A Békefenntartók új otthona

A megjelenés dátuma: 2011.06.02

A nemzetközi békefenntartás több mint 110 éves történelméhez ezer – sőt tízezer – szállal kötődik a magyar katonák és rendőrök tevékenysége. A tízezer szál egy-egy békefenntartásban közreműködő és aktív szerepet vállalt, illetve jelenleg vállaló magyar katonát és rendőrt jelképez, hiszen a kezdetek óta nagyságrendileg ennyien vállalták a nemes küldetést.

Ha már a kezdeteket említettem, akkor nem szabad elhallgatni azt, hogy a nemzetközi békefenntartás – kis túlzással – magyar “találmány”. Az Osztrák-Magyar Monarchia katonái a birodalom konzulátusának védelme érdekében mentek Kréta szigetére, ahol a konzul, Pintér Gyula (korábban katonatiszt) olyan megoldást alkalmazott, amit hamarosan a világ vezető nagyhatalmai a nemzetközi békefenntartás alapjának ismertek el.

A békefenntartás az egész világot érintő jelenséggé vált, melyet az is jól mutat, hogy az ENSZ 2002-ben, külön napot jelölt ki a békefenntartók tiszteletére. Hazánk három évvel később alkotott erről törvényt és május 29-e itthon is a Békefenntartók Napjává vált. Ekkor került elhelyezésre Pákozdon a Magyar Békefenntartók Emlékművének alapköve is.

Napjainkra a pákozdi Mészeg-hegyen kialakított Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP) a nemzetközi tevékenységben érintettek és a békefenntartás iránt érdeklődők számára kiemelt fontosságú hellyé vált. Az EU-s támogatásával kialakított emlékpark – a Békefenntartók Kiállításával és a Magyar Békefenntartók Emlékművével – a missziósok tevékenységét összefoglaló és igényesen megjelenítő felületévé vált.

A békefenntartók magas száma, és a nemes küldetésüket színvonalasan bemutató hely már önmagában is elismerésre méltó, de szerencsére vannak olyanok, akik még többet szeretnének. Így történhetett meg az, hogy a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete kezdeményezését támogatva, több, a békefenntartók összefogását feladatának tekintő civil szervezet összefogásával, május 28-án, Pákozdon, megrendezésre került a Békefenntartók Találkozója.

Hazánkban több civil szervezet is foglalkozik a békefenntartó műveletekben részt vett katonák és rendőrök (külföldön általánosan elterjedt megnevezés a veteránok) összefogásával, de a valós érintett állomány töredékét tudják csak megszólítani, és még kisebb arányukat tudhatják taguknak. Ezt kívánták megváltoztatni és javítani a szervezésben közreműködő társadalmi szervezetek. A Katonai Emlékpark Pákozd a felületet biztosította a programhoz, melynek védnökei a délelőtti megnyitón egybecsengően hangsúlyozták az összefogás fontosságát. Dr. Görög István ezredes úr, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, valamint a KEMPP, Széles Ernő nyá. dandártábornok úr a Magyar Tartalékosok Szövetsége, Dr. Boda József rendőr dandártábornok úr a békefenntartásban részt vett rendőrök, Udvardy Endre nyá. alezredes úr pedig a BEOSZ, illetve a Békefenntartók Bajtársi Közhasznú Egyesülete nevében, mint a Békefenntartók Találkozója védnökei köszöntötték a résztvevőket. A védnöki köszöntők sorát Papp István nyá. alezredes, ENSZ békefenntartó zárta, aki ugyancsak az összefogás fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte, hogy a világon mindenhol megbecsülik a missziósokat, számítanak tapasztalataikra, tudásukra, a válságövezetekben szerzett ismereteikre. A békefenntartásban résztvevők számára is fontos, hogy legyen olyan hely, szervezet, amely számít rájuk.

A Békefenntartók Találkozójának életre hívásával a KEMPP a missziósok nagy családjának összefogásához kívánt hozzájárulni és ezt kívánja tenni a jövőben is úgy, hogy felvállalja a nemzetközi békefenntartás bemutatását a széles nagyközönségnek, vállalja a kiállítási anyagok folyamatos bővítését és a digitális feldolgozását. A Katonai Emlékpark Pákozd az 1848. szeptember 29-i csatától napjainkig kívánja bemutatni a magyar hadtörténelem jelentős eseményeit és ahhoz kapcsolódóan (csupa nagybetűvel) a KATONÁT. Természetesen a BÉKEFENNTARTÓ KATONÁT, RENDŐRT is.

A napjainkig kifejezés nem puszta szlogen, hiszen a legfrissebb események is szinte azonnal megjelennek a kiállítások anyagaiban, a digitális felületeken.

A Találkozó egy folyamat első lépése volt és “a minden kezdet nehéz” gondolat ebben az esetben is érvényes volt. A több ezer misszióban járt társunk címe, elérhetősége nem áll rendelkezésre, megszólításuk, meghívásuk még a bajtársi közösségeken keresztül is csak töredékükhöz jut el. Ez a helyzet a rengeteg felhalmozott tudás és tapasztalat, valamint a békefenntartók közösségében rejlő szakmai lehetőség elvesztéséhez vezet. A szervezők szándéka egyértelmű volt, azonban a résztvevők számában ez még nem tudott megmutatkozni. Az alig több mint száz résztvevő is azt igazolta, hogy van még mit tenni, de abban valamennyien egyetértettek, hogy legalább már megtörtént az első lépés. Megmozdult valami, ami a következő lépések sikerének alapja lehet.

Fontos, hogy az előzőekben leírtak esetleges negatív érzetét pozitív hangulatú elemekkel ellensúlyozzuk. Száz résztvevő nem sok, de száz egymásnak őszintén örülő, a missziós élményeket meleg szívvel felelevenítő, barátsággal ölelkező egykori társak öröme, már egészen más értékrendet ad a Békefenntartók Találkozójának. Jó volt ott lenni!

A pákozdi program keretét a Békefenntartók Napja adta, és annak szellemisége hatotta át valamennyi programelemét. Ez volt érezhető a déli esemény, a DELO Nemzetközi Humanitárius Katonai Lovagrend lovagavatási ünnepségén is. A több mint 300 éves múltra visszatekintő nemzetközi lovagrend néhány hónapja tudott gyökeret verni hazánkban. A déli zápor miatt a sukorói templomban került sor az új lovagok avatására. Az 1848. szeptember 28-i haditanács egykori helyszíne impozáns helyszínt biztosított és ezáltal is megerősödött a KEMPP hitvallása, vagyis a Pákozd-Sukorói csatától napjainkig megjeleníteni a hadtörténelmünket és benne a KATONÁT. És, hogy mindez hogyan kapcsolódik a békefenntartáshoz? Ha végignézzük a lovagok (régebbiek és most avatottak) névsorát, akkor máris érthetővé válik. Volt olyan, aki a lovaggá ütést követően levetette a lovagi talárt, gyakorlóra váltotta, és felsorakozott az Afganisztánba induló Nemzeti Támogató Elem 3. váltásával az ünnepélyes elköszöntésükre, mert napok múlva indul misszióba.

Ezzel már előre is vetítettem a szombati rendezvény leghangsúlyosabb elemét, a Honvédelmi Minisztérium központi ünnepségét. A Békefenntartók Napja alkalmából rendezett ünnepségen, Dr. Hende Csaba, honvédelmi miniszter úr mondott ünnepi köszöntőt, majd ünnepélyes keretek között útjukra bocsátotta az Afganisztánba indulókat.

Az ünnepséget koszorúzás zárta, melynek végén számtalan koszorú és virágszál borította el a Magyar Békefenntartók Emlékművének talapzatát. Azt az emlékművet, melyet körbefognak a missziókat megörökítő márványoszlopok, középen pedig gránitba vésett nevek emlékeztetnek a békefenntartók nagy családjának már soha vissza nem térő tagjaira. A gránitba vésett arany betűknél sokkal erősebb bevésődés van a missziós katonák szívében. Örökre emlékezni fogunk elhunyt bajtársainkra!

A Katonai Emlékpark méltó helyszíne volt a Békefenntartók Napja központi és társadalmi szervezésű programjainak. Az Emlékpark és az ott dolgozók kiemelt feladatuknak tekintik a békefenntartáshoz kötődő emlékek ápolását és ezzel együtt a missziós katonák közösségének otthonává válását. Ennek egyik új módszereként kezdeményezték a „Missziósok digitális fotóalbumának” megnyitását. A fotóalbummal kapcsolatos információk hamarosan meg fognak jelenni az Emlékpark honlapján (www.kempp.hu).

Bár évente csak egyszer van Békefenntartók Napja, a Katonai Emlékpark Pákozd minden nap szeretettel fogadja békefenntartókat és a tevékenységük iránt érdeklődőket. Szívesen fogalmazunk így: hazavárjuk a békefenntartókat Pákozdra!