magyar angol német

<<<< vissza

Visszapillantó

A megjelenés dátuma: 2011.07.26
VISSZAPILLANTÓ
 

Visszatekinteni az elmúlt időszakra szinte bármikor jó, de különösen akkor az, ha az áttekintett periódus sok értéket és érdekességet tartalmaz. Visszatekintünk most mi is, hiszen az elmúlt hetekben a Katonai Emlékparkban számos jelentős esemény történt, melyekre örömmel emlékezünk.

Június első napjaiban sok-sok osztály választotta kirándulásuk célállomásaként az Emlékparkot és valamennyien hasznos ismeretekkel, kellemes élményekkel távoztak. Sokan megígérték, hogy a szünidőben visszatérnek, hasonlóan, azokhoz a diákokhoz, akik a Velencei-tó partján táboroznak és a táborprogram részeként már ellátogattak, vagy a következő hetekben ellátogatnak hozzánk.

Az osztálykirándulások mellett más gyermekcsoportokat is vendégül láttunk. Velencéről olyan kisiskolások érkeztek Pákozdra, akik nagyon sok, környezetre veszélyes hulladékot gyűjtöttek össze, ezért jutalomként kapták az Emlékparki látogatást. Ugyancsak látogatóink között tudhattuk a kolontári Táncsics Mihály Általános Iskola alsó tagozatos diákjait – Tóth István, Gárdony Város Polgármesterének vezetésével - akiknek a vörösiszap katasztrófa miatt kevés örömben lehetett részük. Nálunk tett látogatásuk során újra őszinte gyermekmosoly jelent meg arcukon.

Június 4-én, a tízedik szülinapját ünneplő MAGICOM az Emlékparkunkban rendezte a jubileumi, családi programját. A több mint 200 fő (csecsemőtől az idősebbekig) számára egész napos programot szerveztünk, melyben jól kiegészítette egymást a harci-túra, a vidám vetélkedő, a lövészet, a kiállítások megtekintése és az alaki kiképzés. Igen, alaki kiképzés, melynek során katonaviseltek és „amatőrök” egyforma lelkesedéssel próbálták felidézni vagy elsajátítani a mozzanatokat. Több-kevesebb siker és – az alaki szabályzatban ismeretlen – hahotázás kísérte a próbálkozásokat.

Június 18. a „Múzeumok Éjszakája” miatt vált emlékezetessé, melyhez a Katonai Emlékpark is csatlakozott. A programot a Kodolányi Főiskola „TáncolKodó” együttes néptánc műsora indította, a zárást pedig a Takarodó dallamai jelentették. No de ez csak a keretet adta, azért közben is történt sok érdekesség. A program során Marosi Antal újságíró, az MTI haditudósítója – saját fotókiállításán – fogadta és kalauzolta az érdeklődőket. A nemzetközi békefenntartásról Oláh László nyugállományú alezredes, békefenntartó katona tartott előadást és élménybeszámolót.

A sötétedés más színezetet adott a lövészároknak is, melyben fiatalok és idősebbek egyaránt bátorságpróbán vehettek részt. A KEMPP munkatársai és önkéntesei „segítettek” élménytelivé tenni a próbát és lehetőséget teremtettek arra, hogy a vállalkozóknak valóban szükségük legyen a bátorságukra. A sikert az igazolta, hogy sokan többször is belevágtak a „sötét ismeretlenbe”.

Természetesen nekünk sincs rózsaszínű visszapillantó tükrünk, pontosan szeretnénk értékelni a teljesítményünket. A pontossághoz az is hozzátartozik, hogy a „Múzeumok Éjszakája” program értékelését – a látogatószám tekintetében – úgy fejezzük be, hogy az Emlékparkunk sokkal több látogató kiszolgálására is felkészült… reméljük jövőre többen jönnek, mert aki ott volt, mindenki nagyon elégedetten távozott.

Az elmúlt időszakban hozzánk látogatott személyek egyformán fontosak számunkra, azonban most mégis kiemelünk néhányat.

Nemrég vendégünk volt Zetényi-Csukás Ferenc író, akivel együtt érkezett az egyik hadtörténelmi témájú könyvéneknek főszereplője is.

„A hazáért mindhalálig” című riportkötet bemutatja vitéz Dr. Török Pál Miklós, tüzér ezredes, Horthy Miklós utolsó élő m. kir. Ludovika hadnagyának életútját. A nemsokára 90 éves ezredes úr – ahogy kérte: Pali bácsi – a Katonai Emlékpark valamennyi kiállítását megtekintette és közben számtalan élményt mesélt, melyet nagy figyelemmel és tisztelettel hallgattunk.

Ugyancsak hadtörténelmi témájú könyvhöz kötődik a másik látogatónk is. Damó Elemér úr – édesapjának élete és feljegyzései alapján – megírta a „Honvédtiszt az I. világháborúban” című könyvet. Damó Elemér százados a székesfehérvári 17. Honvéd Gyalogezred utásztisztjeként az I. világháborúban harcolt, feljegyzéseit pedig fia, Damó Elemér ezredes szerkesztette könyvvé. Az ifjabb Damó Elemér (aki már maga is 90 felett jár) a II. világháborúban az orosz fronton harcolt, megsebesült és több éves hadifogságot is megélt.

A Katonai Emlékparkban tett látogatása nagy megtiszteltetés volt számunkra.

A visszapillantást előretekintéssel zárjuk: a jövőben is szeretettel várjuk a látogatókat, táborozókat, üdülőket, kirándulókat, csoportokat, családokat, egyéneket, vagyis Mindenkit!

Igyekszünk mindenkinek személyre szabottan alakítani a programját és az állandó megújulásra törekedve kívánjuk bővíteni szolgáltatásainkat és kiállítási anyagainkat.