magyar angol német

<<<< vissza

HONVÉDFESZTIVÁL - 2011

A megjelenés dátuma: 2011.09.30

Pákozd neve mindenkor szépen cseng, de ősszel még különlegesebb hatása van. A település neve és a szeptember végi időszak szoros összefonódása már 163 éves múltra tekint vissza, és ez a kapcsolat az elmúlt időszakban felerősödött. Ebben jelentős szerepe van annak a széleskörű összefogásnak, melynek eredményeként szeptember végén, a pákozdi lankák megtelnek eseményekkel és programokkal. A rendezvénysorozat főszervezője – már több mint egy évtizede – a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a méltó helyszínt és ideális feltételeket pedig – immár másodszor – a Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP) biztosítja.

Ebben az évben is megrendezésre került a HONVÉDFESZTIVÁL, mely annak ellenére is sikeres volt és sok-sok látogatót vonzott, hogy a leglátványosabb elemét – a csata megelevenítését – nem sikerült megrendezni. A gazdag programkínálatot szerencsére az időjárás is támogatta, s így minden adott volt ahhoz, hogy 2011-ben is méltó módon őrizzük a Pákozd- sukorói csata emlékét, és ápoljuk az 1848. szeptember 29-i csata tűzkeresztségében megszületett magyar honvédsereg szellemiségét.

Szeptember 24. Hagyományőrzők Találkozója

Az ötnapos Honvédfesztivál első rendezvénye – szeptember 24-én – a Hagyományőrzők Találkozója volt, aminek keretében igazán életre kelt a KEMPP. Az egész napos program során a Katonai Emlékpark kiállításainak témáját, katonai hagyományőrzők hozták megérinthető közelségbe és mutatták be az érdeklődőknek.

A 2. alkalommal megrendezett Honvédfesztivál első programelemét a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar látványos műsora jelentette. A vendégeket Takács János, Pákozd Község polgármestere, dr. Görög István a KEMPP ügyvezetője, valamint az MH Összhaderőnemi Parancsnokság nevében Solymosi Ferenc alezredes köszöntötte.

Az Obeliszk előtt felsorakozott hagyományőrzők, nagyszámú közönség előtt tisztelegve köszöntötték a programsorozat megnyitóját. A látogatók kipróbálhatták az íj használatát, és elsajátíthatták a szakszerű technikákat a Honvéd Szondi György Sportegyesület Íjász Tagozatának segítségével. A Fehérvári Huszárok Egyesületének huszárai megismertették vendégeinkkel a huszárság fegyverzetét, ruházatát, bemutatták a huszár tábor mindennapi életét.

A hagyományőrző napon a Magyar Tartalékosok Szövetsége Hagyományőrző Tagozata egy 1915. M. 7,5 cm Skoda hegyiágyúval tartott tüzérségi bemutatót, majd a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Soproni Tagozat, és a Magyar Királyi Szent István 3. Honvéd Gyalogezred Hagyományőrző „katonái” kézi- és nehézfegyvereiket mutatták be a kíváncsiskodóknak.

Míg a gyermek figyelmét leginkább az RC Tank Klub makett tankjainak csatája és a Látogató Központban helyet kapott makett kiállítás keltette fel, addig a korábban sorkatonaként szolgált apukák a Néphadsereg idejéből származó harckocsik és fegyverek között nosztalgiáztak.

A hagyományőrzők programját a Néphadsereg hagyományőrzőinek koszorúzása zárta.

 


Szeptember 25.
Ünnepi megemlékezés, a Pákozd- sukorói csata emlékünnepsége

A Honvédfesztivál kiemelkedő napja minden évben az a megemlékezés, mellyel a Pákozd-sukorói csata előtt tisztelgünk. Erre ebben az évben szeptember 25-én került sor.

A nap első programjaként, a Honvédfesztivált szervező Honvédség és Társadalom Baráti Kör rendezett megemlékezést és virágelhelyezést dr. Gyuricza Béla vezérezredes, a HTBK örökös elnöke emléktáblájánál. A megemlékezés dr. Horváth Pál nyugállományú dandártábornok, Gyuricza Béla egykori munkatársa és barátja visszaemlékezésével és méltató szavaival vette kezdetét. A megemlékezés koszorúját a honvédelmi tárca nevében dr. Simicskó István úr, parlamenti államtitkár, Székesfehérvár helyőrség nevében pedig Kovács József altábornagy úr, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka helyezte el dr. Gyuricza Béla vezérezredes emléktáblájánál. A koszorúk és virágok száma hűen tükrözi az alapító tag, örökös elnök iránti tiszteletet.

A központi ünnepség az Obeliszk köré csalta a nagyszámú közönséget. Jó volt látni, hogy idősek és fiatalok egyaránt fontosnak érezték, hogy tisztelegjenek a szabadságharc első csatájának emléke előtt. 11 órakor a tordasi dalárda ’48-as nótacsokra és Gulyás Dóra szavalata nyitotta meg a Pákozd-sukorói csata 163. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést.

Takács János úr, Pákozd Község polgármestere köszöntőjét Dr. Cser-Palkovics András úr, országgyűlési képviselő, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere, a HTBK Székesfehérvári Szervezet elnöke ünnepi gondolatai követték. Az ünnepi beszédet dr. Simicskó István úr, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára mondta.

Ezt követően Dr. Hermann Róbert, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese – s mint 1848-49 tudós történész szakértője – Móga János honvéd altábornagy kiemelkedő személyét, a hadvezér életútját ismertette a jelenlévőkkel, majd Vargha Tamás, Simicskó István, Dr. Cser-Palkovics András és Takács János urak leleplezték Móga János, a győztes csata hadvezérének mellszobrát, amelyet Árvai János alezredes, katonaszobrász, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem egykori tanára alkotott.

Az 1848 szellemiségét őrző emlékműnél koszorút helyezett el, dr. Simicskó István és Juhász István vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója,
L. Simon László, országgyűlési képviselő, Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Takács János, Pákozd polgármestere, Warvasowszky Tihamér, az Állami Számvevőszék alelnöke, valamint Kovács József altábornagy.

Koszorút helyeztek el az együttműködő intézmények, civil szervezetek, hagyományőrző csoportok és még külföldről érkezett delegáció – a HTBK-val együttműködő olaszországi társszervezet küldöttsége – is megtisztelte ünnepségünket.

Katonai tiszteletadással, huszárok és katonai hagyományőrző szervezetek, valamint a történelmi zászlók felvonulásával ért véget az ünnepi megemlékezés.

Örömmel tölt el bennünket, hogy az Obeliszk körül egyre több a koszorú és a virág, melyek nem a központi ünnepsége keretében kerültek oda, hanem nagyon sok szervezet, intézmény, iskola, baráti társaság és magánszemély érzi fontosnak, hogy egy-egy szál virággal vagy koszorúval fejezze ki tiszteletét.


Szeptember 26.
Ifjúsági Honvédelmi Verseny

A rendezvénysorozat szervezői mindig nagy figyelmet fordítanak a gyermekek, fiatalok aktív bevonására is, melynek egyik leghatékonyabb módja a honvédelmi versenyek szervezése. Szeptember 26-án, Székesfehérváron rendeztük meg azt az Ifjúsági Honvédelmi Verseny-t, mely a város általános iskolái, 6 fős csapatai számára biztosított megmérettetési lehetőséget. A szellemi és fizikai akadályok leküzdésének helyszíne ebben az évben az István Király Általános Iskola volt, amely felkérésünkre aktív szerepet vállalt az előkészítésben és a megrendezésben. Az Iskola és a körülötte található szabad terület kiválóan alkalmas volt a verseny megrendezésére. A vidámságot sem nélkülöző honvédelmi verseny I. helyezettje a Kodály Zoltán, a II. helyezettje a Németh László, a bronzérmese pedig a Táncsics Mihály Általános Iskola lett. A házigazda István Király Általános Iskola udvariasan átengedte a dobogót a vendégeknek, de a negyedik helyhez „ragaszkodott”. Ezúton is gratulálunk a helyezetteknek és valamennyi résztvevőnek és köszönjük az Iskola, valamint a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság közreműködését.


Szeptember 27. – Számháború-2011

27-e ugyancsak a fiatalos versengés jegyében telt el. A Számháború-2011 – az előző évhez hasonlóan – sok diákot vonzott a Katonai Emlékparkba. A számháború klasszikus szabályai és a modern kor vívmányainak (GPS-es tájékozódás, rádió-adóvevős célkeresés) ötvözése érdekessé, izgalmassá tette a versengést, melyben az ország számos pontjáról érkezett tanulók vettek részt. A Számháború előkészítésében és megrendezésében a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum munkatársai segítettek, akikkel egyre szélesebb körű együttműködés alakul, aminek igazi haszonélvezői a közös programjainkon résztvevő gyermekek.


Szeptember 28.
Sukorói haditanács emléknapja

28-án – a sukorói haditanács emléknapján – a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete ismét életre hívta „napjaink haditanácsát”, melynek keretében a résztvevők megemlékeztek a korabeli, sorsdöntő hadvezéri tanácskozásról, valamint áttekintették napjaink aktuális katonapolitikai kérdéseit is.

Szeptember 29. Egyetemisták, Főiskolások, Középiskolások Harci Túrája
- A Szárazföldi Haderő Napja
- A Honvédfesztivál-2011 zárása

Szeptember 29. a Honvédfesztivál zárónapja is bővelkedett eseményekben. Az Egyetemisták, Főiskolások, Középiskolások Harci túrája 6 kilométeres távján, 15 csapat mérte össze erejét, ügyességét, felkészültségét és tudását. Egy ilyen járőrversenynek nagyon sok mérőszáma és mutatója lehet, ezek közül mi most azt a néhány hordónyi izzadságot kívánjuk kiemelni, amelyet a versenyzők „termeltek” a minél jobb eredmény elérése érdekében.  Ez legjobban a katonák kategóriájában az MH 86. Szolnoki Helikopter bázis II. csapatának sikerült, akik a verseny első helyezettjei lettek. Felsőoktatás kategóriában első helyezett az MH Ludovika Zászlóalj csapata lett, középiskolás korosztályban pedig a marcali Széchenyi Zsigmond Szakközép és Szakiskola vehette át az aranyérmeket. A Honvédségi Sportszervezetek Országos Szövetsége által rendezett verseny – az izomláz múlásával párhuzamosan – egyre szebb emlékké alakul át a résztvevőkben.

Ez a nap a szárazföldi haderőnemhez tartozó katonáknak is fontos, mert szeptember 29-e a Szárazföldi Haderő Napja, melynek a központi rendezvénye Sukorón és Pákozdon került megrendezésre. A sukorói Református templom – az egykori haditanács helyszíne – jelentette az első állomást, ahol Dr. Hermann Róbert tartott emlékezetes előadást a 163 évvel ezelőtti fontos tanácskozásról. Ezt követően koszorú elhelyezésére került sor, majd a résztvevők átmentek Pákozdra, a Katonai Emlékparkba, ahol megtekintették a kiállításokat. A több száz résztvevő érdeklődéssel figyelte a tárlatvezetéseket és követte gondolatban a történelmünk / hadtörténelmünk utóbbi 163 évének eseményeit.

15 órakor, – a harci túra eredményhirdetését követően – ünnepélyes keretek között lezárult a Honvédfesztivál 2011 évi rendezvénysorozata is. A programsorozat sikere újabb lendületet ad a szervezőknek, és reméljük, hogy azoknak a támogatóknak is, akik ebben az évben nem tudtak hozzájárulni a Honvédfesztivál programjainak gazdagításához, pedig ez a hét is bizonyította: jelentős az igény a honvédelmi programokra.



A Honvédfesztiválról a honvedelem.hu oldalon is találhat beszámolókat.
honvedelem.hu / Múltidézés Pákozdon
honvedelem.hu / Az 1848-as diadal a nemzeti büszkeség és összefogás éltető ereje
honvedelem.hu / Ima a hősökért
honvedelem.hu / Sikeresen zárult az idei Honvédfesztivál