magyar angol német

<<<< vissza

162 éve fáj...

A megjelenés dátuma: 2011.10.09

Az 1849. október 6. óta eltelt több emberöltő sem tudta és tudja feledtetni a nemzetünkön ütött fájdalmas sebet. A vértanúság emlékét őrzi a Katonai Emlékparkban található, kopjafa-motívumos emlékoszlop kör is, mely gróf Batthyány Lajos miniszterelnöknek és az aradi vár tövében kivégzett mártírjainknak állít emléket. Az Emlékpark látogatói a mindennapokban is néma főhajtással és tisztelettel tekintenek az oszlopokra, de ez a tisztelet hatványozottabbá válik minden év október 6-án. Így történt ez ebben az évben is, amikor a Katonai Emlékparkot ünneplőbe öltöztette a vértanúk iránti tisztelet és a nem halványuló emlékezet. A székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola tanulói és a Sukorói diákok színvonalas műsorával kezdődő ünnepség keretében koszorút helyezett el Vargha Tamás úr, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere, valamint a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság nevében Baráth István dandártábornok úr.

A megemlékezés zárásaként az Katonai Emlékpark egész napos honvédelmi programján résztvevő Táncsics Mihály Általános Iskola tanulói nevében, az osztályok képviselői helyeztek el virágokat az emlékoszlopok tövében.

Az ünnepi megemlékezés méltó módon járult hozzá, hogy 1848/49 szabadságtörekvéseinek véres megtorlása a jövőben se legyen feledhető.