magyar angol német


PROGRAMOK

elso_szulo_elvalaszto

<<<< vissza

Doni emlékfutás

A megjelenés dátuma: 2013.02.25

Kedves Barátom!


Két kaposvári sportoló arra az egyedülálló dologra vállalkozott, hogy – a Don menti harcok befejeződésének 70. évfordulója alkalmából – tisztelegve az elesett hősök, és áldozatok emléke előtt – futva teszi meg a Kaposvár – Szolyva (Kárpátalja) közötti távolságot, majd a Voronyezsig hátralévő szakaszt gépkocsival. Vállalkozásukkal szeretnék felhívni a figyelmet Somogy megye és hazánk II. világháborús áldozataira. Tisztelegnek azok előtt a katonák előtt, akik abban a tudatban vesztették életüket, hogy hazájukat védik. Az emléktúra résztvevői fejet hajtanak, és koszorút helyeznek el az útvonalon lévő magyar katonai síroknál, emlékhelyeknél. Az emlékút végén kiemelt feladatnak tekintik, hogy tisztelegjenek a rudkinoi központi temetőben eltemetett több mint 20 000 magyar katona emléke előtt. A kölcsönösség jegyében kerül sor a koszorúzásra Gremjacsjében, a magyar közreműködéssel épült orosz emlékműnél.

2013. április 18-án, 15.00 órakor kerülne sor az indulásra a kaposvári Hősök templomától – a szentmisét követően –. Az út első szakaszán, a futók ünnepség keretében hajtanak fejet Pákozdon az ismeretlen katona sírja előtt (Doni emlékmű).

Kárpátalján koszorúzásra és emléktábla avatásra kerülne sor Szolyván, a „Málenkij robotra” elhurcolt magyarok emlékparkjában. A magyarországi útvonalon – a települések kérésére – lehetőség lenne helyi koszorúzási ünnepségekre. Ezeken a rendezvényeken terveink szerint közéleti személyek, történészek is részt vennének. Az emléktúra útvonalán más sportolók és amatőrök is csatlakozhatnak az emlékfutás résztvevőihez.

Az emlékfutás résztvevői: Szita János és Kovalik Zoltán (a Magyar Honvédség hivatásos katonája).

Az emlékfutás fővédnöke: Dr. Hende Csaba, honvédelmi miniszter.

A szervezést a kaposvári székhelyű Mártírok és Hősök Közalapítvány vállalta magára. Az emlékfutás sikeres lebonyolításához minden segítségre szükség van

Az emlékfutás sikeres lebonyolításához Ön is hozzájárulhat, amennyiben a személyi jövedelemadója 1 %-át felajánlja a Mártírok és Hősök Közalapítvány javára:

Adószám: 18770533-1-14

Bankszámlaszám: 10039007-00324924-00000017

Tisztelettel:

 

Dr. Giber Vilmos
a Mártírok és Hősök Közalapítvány
elnöke

Puskás Béla
a Mártírok és Hősök Közalapítvány
moderátora