magyar angol német


PROGRAMOK

elso_szulo_elvalaszto

<<<< vissza

„Az ólomkatona” – Felhívás rajzpályázatra

A megjelenés dátuma: 2015.03.11

„Az ólomkatona”


a 20 éves, Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete
honvédelmi, hadtörténelmi témájú, nemzetközi gyermekrajzpályázata
2015.


Az ólomkatonák a gyermekek kedvenc játékai közé tartoznak, s vidám, játékos formában közvetítenek ismereteket egy-egy korszak hadtörténelméről, katonáiról. Számtalan mesében is feltűnnek az apró, de emberi értékeket képviselő figurák. Az ólomfigurák jól fejezik ki és mutatják be a katonai fegyelmet, a rendíthetetlenséget, a nemzetük, a hazájuk szolgálatát vállalók tevékenységét.

Az ólomkatona – mint a pályázatunk központi szimbóluma – szorosan kötődik a különböző korok hadtörténelmi eseményeihez, kiemelkedő személyiségeihez, s ezáltal lehetőséget teremt arra, hogy a jelentkező fiatalok szinte megkötés nélkül alkothassanak, és pályázati anyagaikban megjeleníthessék a hadtörténelmünkről, a honvédelmünkről szóló gondolataikat. A pályázat címválasztásával nem az a célunk, hogy minden gyermek csak ólomkatonát rajzoljon, hanem az, hogy felkeltsük a fiatalok hadtörténelmi érdeklődését, ráirányítsuk a figyelmet nemzetünk történelmére és a honvédelemre, s az alkotásaikban ez jelenjen meg.

Természetesen a „nagy háború” centenáriumi évei, valamint a II. világháború befejeződésének 70. évfordulója és eseményei nyomatékosabban vannak jelen az esztendő megemlékezései sorában, de akár Bem apó halálának 165. évfordulója, vagy gróf Hadik András huszártábornok 225 évvel ezelőtti halála is adhat „ihletet”, azonban úgy gondoljuk, hogy a hadtörténelem, honvédelem iránti érdeklődéshez nem szükségesek kerek évfordulók.

A 2015. évi rajzpályázatunk témaválasztásának a hátterét erősíti az is, hogy ez év őszén, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely közelében kerül felállításra a világ legnagyobb ólomkatonája. A közel 15 méteres alkotás kicsinyített másai – természetesen más ajándékokkal együtt – már a rajzpályázat jutalmazásában is megjelennek.


Kedves Gyerekek!
Kérjük, hadtörténelmi, katonai témájú alkotásaitokkal segítsétek, hogy megelevenedhessen az ólomkatona!


Az elmúlt két évben általunk meghirdetett rajzpályázatokra kimagasló számban jelentkeztek gyermekek. A 2013. évi „Szent Korona védelmében” elnevezésűre négy ország, kétszáz alkotója nevezett, majd az elmúlt évben a „Szent László, a lovagkirály” című felhívásunkra hazánkból és több határon túli területekről összesen több mint ezer gyermekrajz érkezett, melyekből nagyszabású kiállításokat rendeztünk Nagyváradon és Székesfehérváron. Ilyen nagyszabású programot csak együttműködőkkel közösen lehet magas színvonalon megvalósítani, s mivel nekünk ismét ez a célunk, ezért a jelen rajzpályázat lebonyolítását az alábbi szervezetek összefogásával valósítjuk meg:


HONVÉDSÉG ÉS TÁRSADALOM BARÁTI KÖR SZÉKESFEHÉRVÁRI SZERVEZETE
KATONAI EMLÉKPARK PÁKOZD – NEMZETI EMLÉKHELY
TANODA EGYESÜLET, NAGYVÁRAD
PRO LIBERTA PARTIUM, NAGYVÁRAD

A rajzpályázat részletes kiírása