magyar angol német


PROGRAMOK

elso_szulo_elvalaszto

<<<< vissza

Népszerű volt a KEMPP első rendezvénye

A megjelenés dátuma: 2010.05.05

A II. világháború katonai hadműveletei 1945. április 13-án fejeződtek be Magyarországon.
Ezen esemény 65. évfordulója előtt tisztelegve rendezte meg a pákozdi Katonai Emlékpark első, nagyszabású programját 2010. április 17-én, „Élő történelem óra” címmel.

A rendezvény délelőtt 10:00 órakor zászlófelvonással, majd sortűzzel kezdődött. A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) és a Szolnoki Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület közreműködésének köszönhetően 20 fő aktivista korhű ruhában és felszereléssel mutatta be az egykori harcárok mindenapjait.

A hagyományőrzők magukkal hoztak egy felújított ágyút, sortüzet zúdítottak az ellenségre és bemutatták a Katonai Emlékpark I. világháborús emlékpontján kialakított bunkert és a lövészárok-rendszer árokelemeit.

A másfél órás program része volt Babucs Zoltán hadtörténész előadása a nyári tanteremben, ahol „Szent Istvánnal álljuk mindig a vártát” című könyvét dedikálta az érdeklődőknek előadása után.

Időszaki kiállításként megtekinthető volt a "Magyar emlékek az Isonzó mentén" olasz fotó kiállítás, valamint a Kápolnásnyéki Makettezők Baráti Köre I-II. világháborús harci járműveinek makett kiállítása is.

A rendezvény nagy sikerrel zárult, mind a gyermekeknek, mind a felnőtteknek érdekes és izgalmas kikapcsolódást jelentett.