magyar angol német


PROGRAMOK

elso_szulo_elvalaszto

<<<< vissza

V. Emlékparki Nyár kulturális programsorozat - 2017. július 21.

A megjelenés dátuma: 2017.07.14

Az Emlékparki Nyár kulturális programsorozat keretében 2017. július 21-én, pénteken 17.30 órától Margittai Gábor–Major Anita: „Szamár-sziget szellemkatonái” kiállítás megnyitójára és a „Szamár-sziget rabjai” c film vetítésére kerül sor.

Szamár-sziget szellemkatonái – A nagy háború balkáni halálmarsa

Nemzetközi multimédiás vándorkiállítás

„Az első világháború centenáriumi ünnepségsorozatának kiemelt projektjeként, többéves gyűjtő- és szórványkutató munka eredményeként valósult meg az a nemzetközi multimédiás vándorkiállítás, amely a magyar hadifoglyok elfelejtett-eltitkolt szenvedésével szembesíti a szemlélőt….

A megrendítő történet – amelyben benne van az egész első világháború, és amely előrevetíti a második világégés iparosított lágervilágát – az 1914. decemberi szerbiai offenzívával veszi kezdetét, amikor legalább 80 ezer osztrák–magyar katona esett hadifogságba, s közülük 1915 késő őszén – a nyomorúságos körülmények, az éhezés és a tífusz következtében – a niši gyűjtőtáborból már csupán 35 ezer indulhatott erőltetett menetben délnyugat felé: a központi hatalmak támadása elől menekülő szerb katonaság és civil lakosság előtt terelték őket végig a Balkánon. E fogolytömeg 67 százaléka a történelmi Magyarország területéről származott. …

A két hónapos, havas hegyeken, mocsarakon át vezető menetelés balkáni halálmarsként vonult be a történelembe. A foglyok maradékát – már csak 23-24 ezer ember élt – az albániai Valona kikötőjében hajózták be az olaszok, és a kietlen szardíniai vesztegzár- és börtönszigetre, Asinarára szállították. Ahol a szomjazás, az éhezés és a kolera további sok ezer áldozatot követelt. A végső mérleg szerint mindössze hatezer hadifogoly maradt életben! Szamár-sziget rabjai között magyar művészek is voltak, akik a járvány lecsengése után alkotásaikkal felvirágoztatták a kopár földdarabot….

A tárlat célja: méltó vizuális emlékművet állítani az eltűntté nyilvánított és névtelenül meghalt magyar hadifoglyoknak, akik a teljes Kárpát-medencét képviselték.”

A kiállítást megnyitja Szabó István vezérőrnagy a MH Egészségügyi Központ parancsnoka és köszöntőt mond Prof. dr. Pintér Lajos, Tiszteletbeli főkonzul (Verona, Olaszország)

Az est folyamán további programként 19.00 órától az MH Veszprém Légierő Zenekar koncertje koronázza meg a kellemes nyári estet.